Генерал Торбица позвао на саборност и памћење

Срна
Генерал Торбица позвао на саборност и памћење

СРЕБРЕНИЦА - Изасланик Владе Републике Српске Милан Торбица данас је на обиљежавању 30 година од српског страдања на Залазју код Сребренице позвао српски народ на саборност и памћење, те његовање културе сјећања да му се не би поновила страдања из претходних ратова, од истих непријатеља, односно њихових потомака.

Торбица је подсјетио да су се на подручју средњег Подриња десили бројни масовни злочини над Србима као овај на Залазју 1992. и почетком 1993. године, а да су велике злочине починили припадници муслиманских оружаних снага из Сребренице најчешће на велике православне празнике као што је овај на Петровдан.

"Од 3.267 погинулих Срба у средњем Подрињу и Бирчу у Одбрамбено-отаџбинском рату, међу којима велики број цивила, чак 80 одсто погинуло је и убијено од маја 1992. до марта 1993. године, када је убијено око 2.000 Срба", навео је генерал Торбица.

Према његовим ријечима, ти злочини окарактерисали су почетак рата на овом подручју.

"Овдје видимо два споменика из два рата. Ко хоће да прочита може да види шта је узрок, а шта посљедица. Да ли је узрок овај злочин или онај што је јуче обиљежен. Онај је само посљедица", истакао је Торбица, наглашавајући да тога треба да сви буду свјесни.

Он је рекао да је на покушаје да српски народ буде проглашен геноцидним најбољи одговор јуче дао политичар из сусједне земље који је рекао да уколико се десио злочин, он се десио над свим народима у БиХ, на шта су одмах реаговали они који тјерају своју неправду.

"Морамо водити рачуна да се овакав злочин више никад не понови. Трпимо бол и носимо у душама и то је српски народ научио.

Тешко долазимо до правде јер уз овако селективно правосуђе не можемо никада дочекати правду. Морамо пренијети на млађе да вјерујемо само себи и да нам се више никад ово не догоди", поручио је Торбица. У селу Залазје данас се обиљежава 30 година од страдања 69 српских цивила и војника у сребреничким селима Сасе и Залазје и братуначким Биљача и Загони које су на Петровдан 1992. године убиле муслиманске снаге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана