Гатачки кајмак из мјешине заштићен ознаком поријекла

ГС
Гатачки кајмак из мјешине заштићен ознаком поријекла

ГАЦКО - Удружење произвођача гатачког кајмака завршило је поступак регистрације гатачкој кајмака из мјешине у Агенцији за безбједност хране БиХ, чиме је достигнут врхунац заштите једног производа и као такав сада има и додатну вриједност, објављено је на званичном сајту општине Гацко.

Удружење је формирано прије три године са основним циљем заштите гатачког кајмака, што је у складу са Стратегијом развоја општине Гацко за период 2022-2028. године, гдје је као стратешки пројекат наведена и заштита кајмака.

Према ријечима предсједника Удружења Драгане Миловић, за три године доста рада и труда је уложено, реализовано је десетак пројеката, који су допринијели јачању капацитета Удружења, видљивости, промоцији, како Удружења, тако и локалне заједнице.

- Заштитом производа, чувамо традицију овог краја у производњи аутентичних производа. Значајан утицај има и на локалну заједницу, као први заштићени производ. Све то доприноси и руралном развоју и препознатљивости подручја - истакла је Миловићева.

У саопштењу се наводи да захвалност дугују свима који су пружили подршку на овом путу, а то су општина Гацко и начелник Огњен Милинковић, савјетник за стратешко планирање и развој општине Саша Слијепчевић, професори са Пољопривредног факултета из Бањалуке Стоја Јотановић, Ђорђе Савић и Драженко Будимир", наводи се у саопштењу.

Подршку су пружили и ЕУ кроз пројекте "РеЛОаД два", Свјетска организација за храну и пољопривреду /ФАО/, Агенција за безбједност хране БиХ и Драган Брењо, Пољопривредна задруга "Гацко", "Слоу фуд конвивијем" Требиње, Херцеговина и свима који су на било који начин подржали и помогли рад Удружења.

Кајмак из мјешине одавно је уврштен у "Слоу фуд" каталог Ризнице укуса "Арк оф тејст" са циљем промоције и подстицања даље производње, пише РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана