Гастарбајтери "преплавили" Стричиће: Нигдје није као у завичају

Милош Васиљевић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Због носталгије, по обичају, манифестација „Кочићев збор“ у Стричићима привлачи и велики број људи родом из овог краја који су срећу потражили у иностранству. Велики број њих од раног јутра је у Стричићима, а неки су због манифестације у родни крај стигли још у петак.

Милан Сладојевић родом је из овог краја а већ 30 година долази на „Кочићев збор“.

- Долазак на збор је наша традиција од чега не смијемо и нећемо одустати, а то преносимо са генерације на генерацију. Ово је комбинација добре пјесме, провода и борбе бикова и сасвим сигурно - рекао је Сладојевић.

Из Минхена је, искључиво због овог догађаја дошао Миле Марковић.

За ''Глас Српске" каже да је ово дио нашег идентитета, историје, културе и обичаја.

- Шта смо ми као народ, ако изгубимо основне вриједности коју су његовали и наши дједови. На нама је то да пренесемо и нашим унуцима, зато се сваке године и враћамо - рекао је Марковић.

Ту су и хиљаде људи из Бањалуке и оближњих крајева. Много је и оних из околних градова који су похрлили на Мањачу.

Перо Глигорић из Српца каже за ''Глас" да је ова манифестација нема цијену.

- Долазимо са породицом и са нестрпљењем чекамо борбу бикова, а ту је и добар провод. Дошли смо да уживамо - рекао је Глигорић.

Централна манифестација тродневног обиљежавања "58. Кочићевог збора" почела је данас Светом литургијом у Цркви Успења Пресвете Богородице у Стричићима код Бањалуке, поменом Петру Кочићу, српском књижевнику и народном трибуну, и његовом оцу Герасиму.

Литургији је присуствовао велики број грађана, међу којима и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, принц Филип Карађорђевић и принцеза Даница.

Након литургије услиједила је литија, а  код споменика палим борцима служен је помен јунацима отаџбине и положени вијенци.

У име предсједника Републике Српске Милорада Додика и српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић вијенац је положио изасланик, министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић.

Вијенце су положили и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и потпредсједник парламента Ања Љубојевић, посланици у Народној скупштини Републике Српске, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, предсједник Скупштине града Љубо Нинковић, као и принц Филип Карађорђевић.

Вијенце су положили и представници организација проистеклих из Одбрамбено отаџбинског рата, представници СУБНОР-а Бањалука и други.

За 12 часова заказан је културно-умјетнички програм уз зборовање, обраћање званичника, бесједника и добитника Кочићеве награде и послужење традиционалних јела на локацији зборишта "Код Јаблана".

На зборишту ће се наставити традиционално надметање у народним вјештинама и спортовима уз учешће падобранаца, као и други дио бодљавине бакова, те додјела награде "Јаблан".

У Бањалуци је у петак, 25. августа, одржана свечана академија уприличена поводом 58. Кочићевог збора, на којој је књижевнику Ђорђу Сладоју уручена Кочићева награда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана