Гашић: Заједно радити на развоју туризма Српске

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић рекла је да је туризам велики потенцијал Српске, те да је потребно заједно радити у Српској на његовом развоју.

Гашићева је нагласила да су Стратегијом развоја туризма у Српској дефинисана четири стратешка циља и да су уочени недостаци које треба отклонити.

"Морамо порадити на обједиљњавању понуде у квалитетан туристички производ, који би потом требао бити промовисан", рекла је Гашићева новинарима у Бањалуци, гдје је Унија удружења послодаваца Српске у сарадњи са Министарством трговине и туризма и уз подршку УСАИД Пројекта за развој одрживог туризма организовала конференцију "Туризам обогаћује: Туризам развојна шанса Републике Српске".

Према њеним ријечима, људски потецијал, односно кадровска рјешења су препознати као проблем са којима се суочава цјелокупна привреда Српске, па тиме и сектор угоститељства и туризма.

Она је нагласила да се у сарадњи са Министарством просвјете и културе и послодавцима заједнички проналазе рјешења.

"Уколико желимо да пружимо квалитетан туристички производ, морамо да имамо квалитетне раднике, како бисмо могли очекивати да се туристи врате у Српску", прецизирала је она.

Као четврти циљ Стратегије Гашићева је навела омогућавање повољног привредног окружења за раст и развој туризма.

"Влада Српске кроз законска рјешења чини напоре као би се обезбиједиле погодности и субвенције да заједнички мотивишемо све који желе да се баве овом дјелатношћу и да им створимо повољно привредно окружење", истакла је Гашићева.

УСАИД пројект менаџер Добрила Вукмановић рекла је да је УСАИД препознао и све што може да донесе привредном развоју Српске као и БиХ.

"Прије двије године покренули смо један од највећих пројеката у региону инвестирајући 20 милиона долара у развој туризма у БиХ. Желим да остваримо добре резултате који ће допринијети отварању нових радних мјеста и промовисању БиХ као туристичке дестинације", рекла је Вукмановићева и истакла одличну сарадњу са Министарством трговине и туризма Српске.

Предсједник Уније удружења послодаваца Српске Саша Тривић нагласио је да је веома важан развој туризма јер је то једна од пет најважнијих грана у Српској.

Он је додао да је важна сарадња свих сектора који су везани за туризам како би остварили добре резултате у овој области.

Циљ данашње конференције је позиционирање туризма као једне од најзначајнијих привредних грана и обезбјеђивање посвећености институција и заједнице у спровођењу Стратегије развоја туризма 2022-2027.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана