Гашић: Усвојен План интервентних набавки за 2022. годину

ГС
Foto: гс

Влада Републике Српске усвојила је План интервентних набавки за 2022. годину којим су обухваћене основне животне намирнице, роба за потребе привреде, нафта и нафтни деривати, изјавила је министарка трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић.

Гашићева је рекла да је Влада овај План усвојила јуче, те да се ради о редовној активности Владе и Министарства трговине и туризма Републике Српске у оквиру којег постоји Одјељење за интервентне набавке и које сваке године до 30. новембра припрема, а Влада Републике Српске усваја План интервентних набавки.

Акценат је управо на овом плану зато што се налазимо у ситуацији каква јесте и у протеклом периоду имали смо стално приче о поскупљењима и различитим флуктуацијама на нашем тржишту и са цијенама и са свим производима који се на тржишту налазе - рекла је Гашићева за Срну.

Гашићева је рекла да се План интервентних набавки ради у складу са потребама цијеле Републике Српске, односно распоређено по градовима, општинама и свим локалним заједницама.

У оквиру Плана интервенртних набавки дефинисано је преко 850 добављача, односно привредних субјеката који могу бити носиоци снабдијевања у свим нашим локалним заједницама - истакла је Гашићева.

Она је рекла да од свих локалних заједница у Републици Српској, њих 12 је обавијестило ресорно министарство да на њиховој територији не постоје привредни субјекти који би за случај потребе могли директно да раде на снабдијевању на територији ових општина.

Планом интервентних набавки разрађена је и та ситуација, односно на који начин можемо да покријемо и становништво на територијама локалних заједница које су се изјасниле да немају носиоце снабдијевања - каже Гашићева.

Она је напоменула да у случају било какве потребе Влада Републике Српске има механизме и начине да реализује сваку врсту интервентне набавке сваке врсте производа, те да у складу са овим Планом направљене процјене о интервентним набавкама средстава које би биле потребне за набавку у складу са Законом о интервентним набавкама.

Као што смо имали прилику да видимо да се понашамо у поплавама које су се дешавале у протеклим периодима у зависности од локалитета и од заједнице у којима се може десити потреба за интервентном набавком овај план се може подијелити на одређене сегменте дјеловања за одређени број становника на одређеној територији - појаснила је Гашићева.

Гашићева је рекла да је Законом о интервентним набавкама предвиђено да се средства за евентуалне интервентне набавке проналазе у буџету Републике Српске, закључујући да не постоји било каква сумња или недоумица на који начин Влада Републике Српске може да спроведе План интервентних набавки уколико дође до потребе.

     

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана