Гашић: Туристички показатељи више него охрабрујући

СРНА
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА - Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић изјавила је Срни да су туристички показатељи за почетак ове године више него охрабрујући, јер је број долазака туриста у прва два мјесеца знатно већи него у истом периоду прошле године.

Гашићева је навела да је тај податак готово истовјетан са показатељима о доласцима са почетка 2020. године за коју се очекивало да буде рекордна.

"Нажалост, тада је те тенденције зауставила пандемија вируса корона, а данас смо суочени са новим изазовима које носи тренутна геополитичка и економска ситуација у свијету, а који неминовно утичу на туризам", навела је Гашићева.

Према њеним ријечима, сва претходна дешавања довела су до тога да се промијене навике туриста и да се они, у односу на период прије пандемије, сада више окрећу боравку у природи и посјети оваквим дестинацијама, а то је управо оно што Република Српска нуди.

"Ови садржаји нас чине примамљивим и туристима из региона које очекујемо и ове године. У протеклој седмици смо на сајмовима у ЛЈубљани и Београду презентовали туристичку понуду Српске овим тржиштима", навела је Гашићева.

Она је изразила очекивање да ће тренутна збивања у Украјини ускоро бити окончана, што ће за резултат имати стабилизацију глобалног тржишта сировинама, изражавајући наду да Српску очекује добра туристичка година.

Према подацима Републичког завода за статистику, за прва два мјесеца ове године број долазака туриста је повећан за скоро 29 одсто, а број ноћења је за 28,5 одсто већи него у истом периоду претходне године.

У фебруару ове године остварено је 27.300 долазака туриста, што је у односу на јануар више за 14,2 одсто и 74.830 ноћења, што је у односу на јануар више за 6,5 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана