Гашић: Квалитетна радна снага један од изазова

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Министарство трговине и туризма Републике Српске је кроз своје активности и усвојену Стратегију развоја туризма, као гране у експанзији, препознало потребу за квалитетном радном снагом као једним од изазова са којим се треба суочити у наредном периоду, изјавила је данас ресорни министар Сузана Гашић.

"Протекли период пандемије нас је мало успорио и уназадио у сваком погледу, али као што се то види кроз показатеље у првих пар мјесеци ове године туризам ће се брзо опоравити како се буду отварале друге земље и укидале епидемиолошке мјере", рекла је Гашићева на конференцији за новинаре поводом Сајма запошљавања у туризму који ће се одржати 21. априла у Бањалуци.

Гашићева је навела да се у наредном периоду очекује много посла како би се послодавцима омогућило да имају обучену радну снагу, што је први предуслов за развој и експанзију туризма, додајући да ће због тога бити препознат значај оваквих догађаја који ће бити организовани широм Српске.

"У том смислу је ово министарство подржало Одсјек за туризам Економског факултета у Источном Сарајеву кроз просец сертификације, односно лиценцирања њиховог научног програма на том одсјеку путем Свјетске туристичке организације", рекла је Гашићева.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић истакао је да је проблем недостатка квалитетне радне снаге присутан у посљедње вријеме и да је туризам једна од грана привреде са динамичним развојем и заинтересованост је привредника из тог сектора да у будућем времену добију квалитетан кадар.

"Надамо се добрим одзиву привредника и заинтересованих радника ради сагледавања шанси како да се у кратком периоду запосле у једној лијепој грани привреде, а да привредници реализују своје циљеве и задатке у развоју туризма", навео је Ћорић.

Према његовим ријјечима, Српска и БиХ имају шта да покажу у области туризма, сектору које је један неискориштен потенцијал и којег треба развити у наредном периоду, у чему велику улогу има и квалитетна радна снага.

Далибор Шајић из Удружења послодаваца из угоститељства и туризма Српске "Хорека" рекао је да се у скорој будућности морају мијењати услови за раднике, јер морају имати много боља примања и услове рада.

"Без тога неће имати ко радити. Зато и позивам све послодавце да размисле како да радници остану у њиховим фирмама, али и како да привуку нове раднике", навео је Шајић, додајући да се мора имати што квалитетнија услуга и да клијент у туризму не треба да зна проблеме са којима се суочавају послодавци.

Директор Одјела за економски развој Америчке агенције за међународни развој /УСАИД/ у БиХ Карл Вурстер је, уз констатацију да БиХ има доста тога да понуди у туризму, поручио послодавцима у овом сектору да морају понудити много боље услове радницима, прије свега, већу плату и дугорочне и флексибилније уговоре.

Сајам запошљавања у туризму организује Привредна комора Српске заједно са Министарством трговине и туризма Српске, Заводом за запошљавање Српске, "Хореком" и УСАИД-ом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана