Гарда Пантери" о пуштању Ждрале на слободу: Маузер и након смрти изоложен нападима

Срна
Foto: гс

БИЈЕЉИНА- Удружење ветерана "Гарда Пантери" осудило је одлуку Суда БиХ да на пријевремену слободу пусти Ђорђа Ждралу, осуђег на 20 година затвора за убиство некадашњег начелника Управе полиције Републике Српске и команданта гарде Љубише Савића Маузера.

Предсједник овог удружења Петар Цвијетиновић каже да су очекивали да Тужилаштво и Суд БиХ покрену истрагу како би се открили налогодавци убиства Маузера, док се Суд према пресуђеном убици понио као према "добром момку" и смањио му казну за седам година.

Цвијетиновић је на конференцији за новинаре истакао да је Савић и након смрти изложен нападима одређених структура које свакодневно покушавају да га омаловаже и његову улогу у одбрани Републике Српске и Бијељине.

"Посебно нас чуди то што ћуте сви на одлуку Суда БиХ", рекао је Цвијетиновић и навео да је очекивао реакцију првог човјека града, Борачке организације или политичких странака.

Он је рекао да неће дозволити никоме да блати лик и дјело некадашњег команданта "Гарде Пантери", наводећи да је један од таквих примјера и покушај уклањања споменика Маузеру.

Цвијетиновић каже да је разочаран што Бијељина још нема улицу која ће бити названа по Савићу, јер је, како је навео, управо он најзначајнија војно-политичка личност у граду у посљедњих 100 година.

Он је навео да је Влада Републике Српске одобрила 200.000 КМ за изградњу спомен-парка на мјесту погибије команданта Бранка Пантелића Пантера, по коме је Гарда добила име и да очекује да ће радови почети 15. марта.

"Ту сваке године ту служимо парастос 21. септембра за наших 15 бораца и команданту који су погинули у бици да одбрану Прибоја", навео је Цвјетиновић.

Ђорђе Ждрале је у петак, 11. фебруара, пуштен на слободу из затвора у Војковићима након одлуке Суда БиХ да му обједини казне за више почињених кривичних дјела.

Суд БиХ осудио је 2010. године Ждралу на 20 година затвора због убиства тадашњег начелника Управе полиције Републике Српске Љубише Савића Маузера у Бијељини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана