Гала концертом у Бијељини завршен овогодишњи фестивал хармонике

Срна
Гала концертом у Бијељини завршен овогодишњи фестивал хармонике

БИЈЕЉИНА - Гала концертом вечерас је у Бијељини завршен 14. Међународни фестивал “Дани хармонике”, побједник цјелокупног такмичења је Димитрије Малиновић из БиХ.

Бијељина ће већ наредне године, како је најављено, бити домаћин Купа свијета у хармоници.

На концерту, одржаном у Центру за културу, наступили су Раду Ратои, виртуоз на хармоници Јуриј Шишкин и Дуо Белтанго, као и лауреати овогодишњег фестивала.

Шишкин је захвалио предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић, општини Угљевик и граду Бијељина, те свим професорима, родитељима и учесницима за успјешну организацију “Дана хармонике”.

“Захваљујући директору Фестивала Славиши Перићу сљедеће године ће у Бијељини бити одржан Куп свијета у хармоници”, најавио је Шишкин на конференцији за новинаре.

Предсједник Свјетске асоцијације акордеониста Мирко Патерини најавио је да ће Свјетски куп бити одржан од 30. августа до 3. септембра, када ће у Бијељину доћи најбољи такмичари из појединачних земаља, а свираће дуге програме - чак и по један час.

“Задовољни смо јер ћемо имати најбоље учеснике из најмање 30 земаља, а надамо се да ће их бити и више. Осим њих, доћи ће и делегати из разних земаља свијета, као и чланови жирија”, рекао је Патерини.

За Шишкина и Патеринија уприличен је пријем у Градској управи. Патерини је захвалио Градској управи за најављену подршку овом великом догађају.

Перић је истакао да Свјетски куп хармонике, најављен за сљедећу годину, историјски догађај и за град и за Републику Српску.

“Хвала свима који су свих година подржавали жДане хармонике”, посебно предсједнику Републике, будући да је захваљујући том покровитељству, овај фестивал добио на значају. Хвала и Свјетској асоцијацији акордеониста”, рекао је Перић.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић рекао је да је овом граду велика част што ће бити домаћин Свјетског купа хармонике, те ће се, како је рекао, потрудити да посјетиоци уживају у времену које ће ту провести.

Овогодишњи фестивал организовали су Удружење умјетника “Артист” и Музичка школа “Корнелије Станковић” из Угљевика, у сарадњи са Свјетском конфедерацијом акордеониста, уз подршку града Бијељина и општине Угљевик.

Представнике на овогодишњем фестивалу имале су Русија, Италија, Аустрија, Мађарска, Словачка, Бугарска, Украјина, Молдавија, Румунија, Словенија, Србија, Хрватска, Црна Гора, БиХ.

Фестивал “Дани хармонике” први пут је одржан у Угљевику 2009. године у организацији Основне музичке школе “Корнелије Станковић”.

Протеклих година угостио је плејаду врхунских умјетника попут Александра Скљарова, Јурија Шишкина, Владимира Мурзеа, Павела Фењука, Александра Поелуева, Народни оркестар РТС-а и многе друге умјетнике из земље и иностранства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана