Гајановићи: Породице са више дјеце-боља будућност

Срна
Foto: Срна

ШАМАЦ- Зоран и Бранка Гајановић и њихових петоро дјеце, који живе у Шамцу, представљају примјер борбе против бијеле куге у вријеме које ни материјално није наклоњено младим паровима.

Бранка, мајка пет синова, просвјетни је радник, професор математике и информатике, запослена је у Основној школи у Шамцу, а Зоран ради у предузећу "Зенит" у Шамцу.

Они, и поред свакодневних обавеза, раде додатне послове како би зарадили што више, али, истичу, да имају времена да буду са дјецом и уживају у њиховом одрастању.

Истовремено, имају и пластеник и сију себи поврће на отвореном и у затвореном.

Бранка је рођена у Горњој Слатини, а удала се за Зорана Гајановића у Шамцу 2006. године, када је добила и првог сина Филипа Мирка, који има 16 година и ученик је првог разреда четворогодишњег смјера кулинарски техничар у Бањалуци.

"Марија сам родила 2009. године, сада има 12 година и иде у шести разред, затим су 2015. године дошли близанци Никола и Лазар, који имају по шест година и иду у први разред, а најмлађег Бојана родила сам 2018. године. Он сада има три године и иде у вртић. И муж и ја смо из вишечланих породица и зато желимо да имамо велику породицу", прича за Срну Гајановићева.

Она каже да им примања нису лоша, али да нису ни изблиза колика би им требала, па штеде. Зато послије радног времена она даје часове ученицима, а супруг иде да ради када га неко позове.

Бранка напомиње да је њен најстарији син одмалена волио да гледа како се припрема храна и помагао, због чега је одлучио да похађа средњу кулинарску школу.

Он се бринуо о четворици браће, када родитељи нису били ту, а када је отишао у Бањалуку његово мјесто преузео је Марио.

"Малог Бојана одведем у вртић, а првачиће близанце Николу и Лазара у школу одведе Марио. Много ми значи продужени боравак у школи тако да их можемо преузети када кренем кући са посла или муж", каже Бранка.

Гајановићева је предсједник Удружења "Четири плус" у Шамцу, које броји 20 породица са четворо и више дјеце.

"Упутили смо приједлог општини Шамац да нас уврсти у буџет и призна као удружење од јавног интереса. Ово удружење је на републичком нивоу признато као удружење од јавног интереса, а упутили смо захтјев да нам одобре новчана средства да се региструјемо и у Добоју.

У име Удружења упутили смо приједлог да породице са четворо и више дјеце буду ослобођене плаћања вртића због тога што је велики број општина уназад пар година тако одлучио", прецизира Бранка.

Гајановићева подсјећа да су 9. јануара, на Дан Републике Српске, дјеца из овог удружења, заједно са члановима републичког удружења, учествовала на свечаном дефилеу у Бањалуци.

Она захваљује општини Шамац што уназад неколико година породице са четворо и више дјеце имају на мјесечном нивоу по 150 КМ и што је општина препознала значај вишечланих породица, те подсјетила да имају и "поносне картице" за попусте при куповини.

Бранка напомиње да је републичко удружење "Четири плус" прошле године изашло са приједлогом за побољшање наталитета у Републици Српској, а то је закон о мајци, који је подржала и предсједник Републике Жељка Цвијановић.

"Министарство породице омладине и спорта већ је припремило верзију овог закона.

Приједлог предвиђа да свака мајка за свако дијете има одговарајући матерински додатак до 18 године или док дијете не заврши редовне студије.

Ми чак идемо и са приједлогом о пензији - да то буде нека загарантована пензија, али видјећемо када буде радна верзија закона", каже Гајановићева.

Према подацима којим она располаже, прошле године су била 8.643 живорођена дјетета у Српској, а умрле су 18.732 особе, што значи да је морталитет већи од наталитета.

"Надамо се да ће овај закон добити подршку на републичком нивоу и да ће се побољшати наталитет, јер је крајње вријеме да се нешто по том питању уради. Циљ Удружења Четири плус јесте да промовише наталитет и здраву породицу. Само здрава породица може дати допринос здравом друштву", указује Бранка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана