ФЗО у потпуности финансира хитну здравствену заштиту

Г.С.
ФЗО у потпуности финансира хитну здравствену заштиту

БИЈЕЉИНА - Фонд здравственог осигурања Републике Српске у потпуности финансира хитну здравствену заштиту у службама хитне помоћи за цјелокупно становништво - осигуране и неосигуране грађане, што значи да су ослобођени и плаћања партиципације, саопштено је из Фонда.

У саопштењу се наглашава да се хитна здравствена заштита уговара за сво становништво, те је Фонд финансира у потпуности.

- Уколико се деси да се наплати партиципација или пуна цијена услуге у хитним случајевима, осигураник има могућност да поднесе захтјев за рефундацију трошкова, али и да поднесе пријаву повреде права како би контролори Фонда могли да утврде због чега је услуга наплаћена - наводи се у саопштењу.

Из Фонда позивају грађане да користе све механизме предвиђене за заштиту права, попут пријаве повреде права не само када је ријеч о евентуално наплаћеној партиципацији у хитним случајевима, него и уколико сматрају да се неко од законом дефинисаних права не поштује у пракси.

- Пријаве повреде права су конкретни инструменти заштите интереса осигураних лица и начини да контролори Фонда утврде да ли је у здравственој установи дошло до кршења права. Осигураници увијек могу да контактирају и заштитнике права осигураних лица у свим филијалама Фонда уколико сумњају да је прекршено неко њихово право из здравственог осигурања или уколико им је потребна информација, савјет и слично - наводи се у саопштењу.

Фонд здравственог осигурања припремио је и измјене Правилника о поступку кориштења здравствене заштите у Републици Српској којим се дефинишу и рокови важења упутница за болничко лијечење које прописују љекари у службама хитне помоћи или доктори медицине из специјалистичко-консулативне здравствене заштите.

- Тако су сада предложеним измјенама рокови важења ових упутница, које се издају у хитним ситуацијама, 24 часа, док и даље упутница коју је издао породични доктор за болничко лијечење важи 30 дана - наводе из Фонда.

Приједлог правилника који предвиђа ове измјене усвојио је недавно и Управни одбор Фонда здравственог осигурања, а требало би да ступи на снагу осмог дана од објаве у Службеном гласнику Српске, преноси РТРС.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана