ФЗО Српске почиње да финансира сензоре за дјецу

ГС
ФЗО Српске почиње да финансира сензоре за дјецу

Сензоре за континуирано мјерење шећера за дјецу до 18 година која болују од дијабетеса тип 1 убудуће ће финансирати Фонд здравственог осигурања Републике Српске, саопштено је из ФЗО Српске.

Из ФЗО Српске наводе да се од 26. августа почињу примјењивати измјене Правилника о условима и поступку за обезбјеђивање медицинских средстава, а којим су сензори уврштени у медицинска средства која финансира обавезно здравствено осигурање.

- Сензори, поред тога што омогућавају безболно мјерење шећера без боцкања, корисницима, односно родитељима, олакшавају да праћењем података о нивоу шећера у стварном времену континуирано управљају дијабетесом и по потреби правовремено реагују. Ово медицинско средство у многоме олакшава живот обољелима и њиховим породицама, а нарочито је значајно за најмлађе пацијенте који самостално не могу да препознају симптоме хипогликемије - истичу из ФЗО Српске.

Како је предвиђено Правилником, Фонд ће финансирати сензоре за очитавање континуираног мјерења шећера који трају седам дана, као и сензоре који трају 14 дана, у зависности који сензори буду препоручени пацијентима.

Када су у питању сензори који се користе седам дана, Фонд ће финансирати 52 сензора годишње по осигуранику, односно 26 комада годишње сензора који се користе 14 дана, наводи се у саопштењу.

- Напомињемо да, упркос увођењу сензора, дјеца ће уз сензоре и даље имати право и на одређен број тракица за мјерење шећера у крви, што иначе није пракса у другим земљама које финансирају сензоре, јер у тим случајевима обично не финансирају и тракице - поручују из ФЗО Српске.

Право на сензоре за континуирано мјерење шећера у крви дјеца обољела од дијабетеса тип 1 до 18 година оствариваће на основу приједлога специјалисте педијатра ендокринолога, који уз приједлог издаје и налог и то за шестомјесечне потребе.

- На основу тог приједлога и захтјева осигураника, ФЗО Српске ће доносити рјешење, а налог ће се реализовати у апотекама. Такође, на основу анализе тржишта и разговора са представницима пацијената, формирана је и цијена за ово медицинско средство, водећи рачуна да осигураници у оквиру дефинисане цијене могу да добију одговарајући сензор, без доплате. Дакле, ФЗО Српске ће у потпуности финансирати ово медицинско средство, будући да су дјеца до 18 година ослобођена плаћања партиципације - наводе из ФЗО Српске.

У случају да у апотекама са којима ФЗО Српске има потписане уговоре пацијенти не успију да остваре право на сензоре који су им препоручени, због евентуалних проблема са снабдјевеношћу апотека сензорима, биће омогућене рефундације трошкова овог медицинског средства, истиче се у саопштењу.

- Подсјећамо да је у БиХ регистровано неколико врста сензора, али очекујемо да ће уврштавањем овог медицинског средства у права осигураника, расти заинтересованост и других произвођача да своје апарате региструју и у БиХ, чиме би се омогућила боља доступност и већи избор сензора за пацијенте - подсјећају из ФЗО Српске.

Из ФЗО Српска подсјећају и да Фонд за обољеле од дијабетеса у потпуности финансира инсулине, тракице за мјерење шећера, ланцете, шприцеве, игле, апарате за брзо одређивање глукозе у крви, одређен број инсулинских пумпи, те потрошне материјала за инсулинске пумпе.

- Обољели од дијабетеса су ослобођени плаћања партиципације код лијечења основне болести и компликација. Уврштавањем сензора у права осигураника учињен је још један значајан искорак у правима из здравственог осигурања обољелих од дијабетеса, којим се знатно унапређује здравствена заштита и побољшава квалитет живота дјеце обољеле од дијабетеса тип 1, али и њихових родитеља - наглашавају из ФЗО Српспе.

Из ФЗО Српске захваљују представницима удружења пацијената који су у протеклом периоду интензивно сарађивали са Фондом и који су својим искуствима и сугестијама дали значајан допринос увођењу сензора у права која финансира ФЗО Српске, преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана