ФЗО РС: Тестирање на насљедни тумор дојке могуће у Србији

ГС
ФЗО РС: Тестирање на насљедни тумор дојке могуће у Србији

БАЊАЛУКА - Иако се тестирање на насљедни тумор дојке не врши на Универзитетском клиничком центру РС, на приједлог ове установе осигураници могу ове тестове урадити на Институту за онкологију Србије, потврдили су ово за "Независне" из Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Наиме, ријеч је о генетским анализама попут БРЦА 1 и БРЦА 2, које се у Српској раде само у приватним амбулантама, али не и у јавним здравственим установама, те ФЗО РС не рефундира ове трошкове.

Иако су о томе, према ријечима Сузане Кекић, предсједнице Савеза жена обољелих од рака дојке "Искра", причали с онколозима, још не знају да ли ће то бити одобрено у наредном периоду.

"Одскора се прича о томе, а и тестирање је кренуло тек однедавно. Нама је битније да се за ове новије терапије изнађу средства. Знамо да је ФБиХ кренула с овим тестирањем јер смо скоро имали семинар те су нам том приликом то и потврдили. Ми опет, с друге стране, имамо много више терапија, односно лијекова који су нам доступни у односу на њих", рекла је Кекићева.

Како каже, бар колико она зна, ове генетске анализе су скупе.

"То тестирање кошта око 4.000 до 5.000 КМ, а све зависи од тога која је врста тестирања", истакла је она.

Ипак, како су казали из Фонда, сви осигураници којима су потребна ова тестирања имају могућност да о трошку обавезног здравственог осигурања исти ураде у Србији, те додају да је процедура иста као и за све услуге које не раде у нашим здравственим установама.

"Потребно је да УКЦ РС предложи ову услугу и да осигураник добије рјешење Фонда за лијечење изван РС. Фонд здравственог осигурања РС за осигуранике који болују од малигних болести, укључујући и обољеле од рака дојке, у потпуности финансира здравствену заштиту", наводе из Фонда.

Како даље наводе, осигураницима који болују од малигних болести Фонд у потпуности финансира, без личног учешћа осигураника, лијекове, сва неопходна лијечења, дијагностику, медицинска средства, продужену медицинску рехабилитацију и све оно што је садржано у пакету права из здравственог осигурања.        

"Обољелима од малигних болести је доступно око 100 цитостатика са листе цитостатика Фонда за све врсте тумора, као и савремена биолошка терапија. Конкретно, када су у питању жене обољеле од карцинома дојке, Фонд у потпуности финансира трошкове лијечења, укључујући и оперативне захвате реконструкције дојке, што није случај у нашем окружењу (нпр. у Федерацији БиХ). Фонд у потпуности покрива и трошкове реконструкције дојке, било да се ради о реконструкцији властитим ткивом или да је ријеч о уградњи имплантата", додали су из ФЗО РС.

Осим тога, додају да Фонд за жене које болују од карцинома дојке финансира перике, грудњаке и протезе.

"Пацијентима обољелим од карцинома дојке, односно од малигних болести, обезбијеђен је најсавременији третман за лијечење радиотерапијом и то без чекања, захваљујући  отварању Центра за радиотерапију 2010. године у Бањалуци. Прије отварања овог центра, пацијенте су на радиотерапију слали изван РС и на ово лијечење су знали чекати по пола године", додали су из Фонда.

Они напомињу да осигураницима који болују од малигних болести услов за коришћење здравствене заштите није редовна уплата доприноса за здравствено осигурање. "Међутим, то не значи да су послодавци изузети од обавезе плаћања доприноса за ову категорију осигураника, али Фонд не жели да због несавјесних послодаваца обољелима од малигних болести ускрати могућност да се лијече", казали су из ФЗО РС.

Такође, почетком ове године осигураницима који болују од малигних болести омогућено је, измјеном Закона о здравственом осигурању РС, да по основу своје болести, уколико немају ниједну другу могућност, да се пријаве на здравствено осигурање, што раније није био случај.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана