ФЗО проширио листу лијекова на рецепт и увео нове олакшице за осигуранике: Пацијентима штеде новац и вријеме

Јана Кезић
ФЗО проширио листу лијекова на рецепт и увео нове олакшице за осигуранике: Пацијентима штеде новац и вријеме

БАЊАЛУКА - Поједини лијекови до којих су обољели тешко долазили и за које су издвајали знатне суме новца, од сада су доступнији пацијентима широм Српске, што ће им у великој мјери олакшати свакодневну борбу.

Истичу то саговорници “Гласа” коментаришући потез Фонда здравственог осигурања РС који од данас (субота) финансира још десет нових лијекова који се издају на рецепт, а проширене су и индикације за одређене медикаменте. Између осталог, побољшана је доступност лијека “дорназа алфа раствор за распршивање” за обољеле од цистичне фиброзе по који су раније морали долазити у Универзитетски клинички центар РС, а сада се могу пронаћи у апотекама у мјесту пребивалишта.

- То ће прије свега много значити за родитеље који су морали долазити у Бањалуку и из најудаљенијих крајева Српске, јер је тај лијек до сада био на болничкој листи и ми смо га десет година подизали на тај начин - рекла је предсједница Савјета за ријетке болести РС, Биљана Котур.

Додала је да је овај потез Фонда здравста олакшао и родитељима из Бањалуке, јер ће се смањити дуга процедура чекања и папирологије.

- Овакве ствари генерално утичу и на смањење трошкова обољелих али и болница. Свако унапређење на овај начин тим породицама олакшава живот који није нимало лак - закључује Котурова и додаје да се сваке године повећава број обољелих од ријетких болести.

Знатне уштеде осјетиће и они који се боре за потомство јер су “прогестерон”, “утрогестан”и “дидрогестерон” од сада доступни на рецепт и женама које су у поступку вантјелесне оплодње.

- То ће много значити, јер кутија “утрогестана” кошта око 20 марака што је изискивало велике трошкове. Када сам била трудна тај лијек није био на Листи А ни за труднице тако да сам га морала куповати девет мјесеци, а једна кутија ми је могла бити три и по дана. Међутим, то је сада фантастично ријешено јер нисмо сами ни у једном проблему, систем стоји иза нас - рекла је предсједница Удружења породица с проблемом стерилитета “Бебе” из Требиња, Снежана Мисита.

И родитељи беба које су алергичне на протеине крављег млијека и имају вишеструку интолеранцију на протеине хране могу да одахну, јер ће за храну за посебну медицинску намјену “Неоцате” која је малишанима потребна до првог рођендана добијати на рецепт, без плаћања.

- То је за сваку похвалу будући да је производња те хране изузетно скупа и да родитељи морају веома велику своту новца да издвоје за набавку у апотекама, зато што је то специјална формула - рекла је Милка Ћојановић, педијатар. Додала је да је много дјеце који муку муче с овим проблемом и да се из године у годину повећава.

- Позитивна је одлука Фонда да помогне тим родитељима, јер је у тој првој години живота потребно да се на тај начин лијече како би се избјегле компликације - закључује Ћојановићева.

Листа А и Б

На листи лијекова који се издају на рецепт од сада се налази и они за остеопорозу, улцерозни колитис, епилепсију, артеријску хипертензију и други.

- Пацијенти ће издвајати знатно мање новца за ове лијекове, односно за оне са Листе А плаћаће само партиципацију уколико нису ослобођени плаћања ове обавезе, док ће за лијекове са Листе Б учествовати у трошковима у износу од 50 одсто цијене - навели су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана