ФЗО: Нема смањења рокова, доприносе уплаћивати на вријеме

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Из Фонда здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске данас је саопштено да није дошло до смањења рокова у вези са уплатама доприноса и да је важно да послодавци у складу са законом измирују обавезе на вријеме и да не чекају посљедњи час.

Из овог фонда су истакли да се одмах по пријему података из Министарства финансија Републике Српске о уплаћеним доприносима на рачуну јавних прихода, те уплате раскњижавају исти дан.

"Напомињемо да ФЗО након уплате доприноса које се врше преко рачуна јавних прихода, то у систему види дан или два од уплате, те је због тога важно да послодавци своје обавезе по основу доприноса измирују на вријеме, а не да чекају посљедњи час", наведено је у саопштењу.

Из Фонда су подсјетили да је Законом о доприносима прецизирано да обавезе по основу доприноса настају оног момента када се и исплати плата радницима за текући мјесец.

"Закон је дефинисао да у случају да послодавац не уплати доприносе када и плату, има рок од 60 дана да то учини", наведено је у саопштењу.

Из овог фонда су напоменули да није дошло ни до каквих смањења рокова и да је важно да послодавци у складу са законом своје обавезе измирују.

"Када се уплате доприноси, ФЗО одобрава право на здравствено осигурање два мјесеца од посљедње уплате, што је довољно времена за послодавца, а и да радник има континуирано здравствено осигурање", наведено је у саопштењу.

Из Фонда су напоменули да је важно да и здравствене установе освјеже податке у систему, наводећи да су примјетили да то здравствене установе често не раде, па се дешава да осигуранику кажу да нема осигурање.

"Због тога смо још раније обавијестили здравствене установе да је важно да приликом уласка у систем, освјеже податке како би имали тачну информацију да ли је за конкретног осигураника уплаћен допринос или није", наведено је у саопштењу.

Из ФЗО су подсјетили да је осигураницима омогућено да путем интернет странице у линку "е сервис" могу да провјере статус осигурања и да ли се за њих уплаћују доприноси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана