ФЗО набавља седам лијекова за ријетке болести

Г.С.
ФЗО набавља седам лијекова за ријетке болести

БАЊАЛУКА - Фонд здравственог осигурања Републике Српске, након што су спроведене све неопходне процедуре, покренуо је поступак јавне набавке седам лијекова за ријетке болести.

У отвореном поступку за ову годину набавља се седам лијекова за ријетка обољења, као што су цистична фиброза, Помпеова болест, мукополисахаридоза тип 2 и 4, Гошеова болест, као и лијек за лијечење акутних напада ангиоедема. Вриједност набавке је 4,5 милиона КМ без ПДВ, а обавјештење о набавци са свим детаљима је доступно и на интернет страници ФЗО РС.

Након иницијативе српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да се обољелима од ријетких болести у Српској обезбиједе лијекови, по хитној процедури Народна скупштина Републике Српске је усвојила допуне Закона о здравственом осигурању, чиме је Фонду омогућено да набавља у оквиру посебног програма и лијекове за ријетке болести.

– Захваљујући одговорној и брзој реакцији свих надлежних републичких институција обезбјеђени су услови за расписивање јавне набавке за ове лијекове. Фонд је јавну набавку расписао на основу потреба (који лијекови за која обољења су потребни и у којим количинама) које нам је доставио Универзитетски клинички центар Републике Српске, а након иницијативе Комисије за ријетке болести Министарства здравља и социјалне заштите – наводе из ФЗО.

На овај начин ће за обољеле од ријетких обољења у Српској бити обезбјеђени поједини најновији у свијету доступни лијекови.

– Напомињемо да је ФЗО РС и до сада обољелима од ријетких болести финансирао неопходне лијекове, а убудуће, након што се реализује јавна набавка, требало би да им буду доступни у Републици Српској и најновије терапије које се користе у свијету. Будући да је у питању међународни јавни тендер, а да у складу са Законом о јавним набавкама БиХ овакви отворени поступци трају минимално 40 дана, неопходно је стрпљење и разумијевање јер окончање комплетне процедуре зависиће од више фактора на које ФЗО РС не може да утиче – истичу из ове установе.

Поред дуге процедуре, окончање јавне набавке зависи и од заинтересованости произвођача, односно дистрибутера који би требало да у предвиђеном року прикупе потребну документацију да би се тендер реализовао у што краћем року и да би се избјегле евентуалне жалбе.

– Наша опрезност произилази из чињенице да Закон о јавним набавкама БиХ једнако третира набавку лијекова као и било које друге робе, те су због компликованих и дугих процедура неријетко потребни мјесеци да би се набавка лијекова реализовала. Управо из тог разлога, ФЗО РС је у више наврата иницирао измјене Закона о јавним набавкама БиХ, како би се поједноставиле процедуре када су у питању лијекови и медицинска средства, а у циљу да у што краћем року буду доступни пацијентима – кажу из Фонда.

Подсјећамо, обољелима од ријетких болести у Српској здравствена заштита се у потпуности обезбјеђује из средстава обавезног здравственог осигурања, односно они су ослобођени плаћања партиципације без обзира на дијагнозе и године живота за све оно што спада у права из здравственог осигурања, преноси Српскаинфо.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана