ФЗО: Хакерски напад на ИЗИС, пријем пацјената у складу са инструкцијама

Г.С.
ФЗО: Хакерски напад на ИЗИС, пријем пацјената у складу са инструкцијама

БАЊАЛУКА - Интегрисани здравствени информациони систем (ИЗИС) нападнут је од стране хакера, те је тренутно онемогућен рад у њему, саопштио је Фонд здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске.

 Стручне службе ФЗО РС заједно са партнерима који спроводе ИЗИС у пракси цијели дан раде на отклањању овог проблема,а о хакерском нападу обавијештено је и Министарство унутрашњих послова, тачније Управа криминалистичке полиције, Јединица за високотехнолошки криминалитет.

-Не знамо шта је циљ овог напада,али наше стручне службе чине све да систем поново почне да ради. Када је ријеч о пријему пацијената, без обзира на то што ИЗИС тренутно не ради, здравствене установе у случају потребе могу да примају пацијенте у складу са инструкцијама које смо још раније послали здравственим установама у случају потешкоћа са ИЗИС-ом. Дакле, пацијенти се могу примати и здравствене установе у папирном облику могу да пишу рецепте,упутнице и слично – рекли су у Фонду.

Додају да се, иако су од 1. јануара најавили употребу електронских здравствених  картица, у потпуности не врати систем, здравствене установе могу да примају пацијенте и без електронске картице и да користе податке из Пословног информационог система ФЗО.

-Иако нам нису јасне намјере овог напада и то баш за вријеме празника, наше службе чим оспособе ИЗИС, јавност ћемо правовремено информисати.  Молимо грађане и здравствене установе за разумијевање, јер је ријеч о подмуклом нарушавању система и не знамо коме је то у интересу – нагласили су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана