Француска ТВ "Арте" радила прилог о Трговској гори

Срна
Француска ТВ "Арте" радила прилог о Трговској гори

НОВИ ГРАД - Предсједник Удружења "Грин тим" Марио Црнковић рекао је послије разговора са новинаром њемачко-француске телевизије "Арте" Робертом Хандраком /Роберт Хандрацк/ да је веома важно да се о проблему Трговске горе прича и ван граница БиХ и Хрватске.

Хандрак је, радећи прилог о складиштењу радиоактивног отпада на локацији Черкезовац боравио у Новом Граду гдје је, осим са грађанима, разговарао и са начелником општине Мирославом Дрљачом и Црнковићем.


Црнковић је рекао да је имао прилику да скрене пажњу да нигдје у свијету нема овакав примјер крајње некоректног односа према сусједној земљи у мирнодопским условима.

"Користити бенефите нуклеарне електране, а дуже од 20 година истрајавати у намјери да се настали радиоактивни отпад жгураж у гранични појас, на овакав начин може само у нашем комшилуку", додао је Црнковић.

Он је навео да су се стручњаци из Хрватске трудили да објасне како је ова идеја исправна, а да оцјену треба препустити јавности у свијету.

Хандрак је рекао Срни да је за ову тему сазнао из медија и да је радећи прилог задржао објективност.

Он је навео да је у Хрватској екипа посјетила Черкезовац у општини Двор, гдје су добили информације о пројекту збрињавања радиоактивног отпада, те да су посјетили и инфо-центар о радиоактивном отпаду.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача поновио је да је локација коју је Хрватска одабрала неприхватљива, те да је ријеч о потенцијалној опасности за грађане у сливу ријеке Уне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана