Форум за безбједност: Родитељи да учине све да оружје не буде доступно малољетницима

Срна
Foto: Срна

ТРЕБИЊЕ - Форум за безбједност заједнице у Требињу данас је одржао сједницу о стању безбједности у школама на овом подручју, због трагичних догађаја у Србији, а један од закључака је да се у свим школама организују родитељски састанци на којима ће се родитељима указати да предузму све мјере како оружје не би било доступно малољетницима.

Предсједник требињског Форума за безбједност Драгослав Бањак рекао је новинарима да су надлежне службе већ предузеле кораке с циљем повећања безбједности становништва у Требињу, посебно младих и стања у школским објектима.

"Закључили смо да је потребан фокус медија на проблематику вршњачког насиља и свега што се идентификује као узрок трагичних догађаја у Србији, те да ће на сљедећој сједници сви чланови Форума дати усмени извјештај о мјерама које су у међувремену предузете по питању побољшања безбједности", навео је Бањак.

Командир Полицијске станице Требиње Веселин Милићевић рекао је да је полиција током цијеле школске године присутна код школа, а да су након трагичних догађаја у Београду активности појачане, у виду одласка у школе и обављања састанака са директорима, превентивно и с циљем заштите дјеце и наставног особља.

"У наредном периоду полиција ће, осим обилазака, бити присутна у јутарњим часовима, у вријеме великих одмора, одласка дјеце из школе, али и доласка у другу смјену", рекао је Милићевић, те додао да ће бити и појачан обилазак полицијских патрола у свим школама.

Директор Гимназије "Јован Дучић" у Требињу Мишо Пешић рекао је да је ресорно министарство након трагичних догађаја у Србији послало дописе школама са упутствима како да реагују у овој ситуацији.

"Наша обавеза је да на часовима одјељенских заједница на примјерен начин разговарамо са ученицима о овим догађајима, да на сваки могући начин утичемо на ученике да се овакве ствари не дешавају", рекао је Пешић и додао да је полиција у два наврата у посљедња два дана посјетила школу ради увида у безбједност објекта.

Он је додао да ће у наредном периоду бити одржани састанци мултисекторских тимова о потенцијалним проблемима кад је ријеч о вршњачком насиљу и дјеловању у наредном периоду.

На форуму је указано и да је потребно пажљивије идентификовати и пружити подршку лицима у стању социјалне потребе.

Само у два дана у двије пуцњаве у Србији изгубљено је 17 живота - код Младеновца је синоћ убијено осморо људи, а у сриједу, 3. маја, у београдској Основној школи "Владислав Рибникар" убијено је осморо ученика и радник обезбјеђења. Починиоци су ухапшени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана