Форум пољопривредне политике: Заједничким напорима суочити се са климатским промјенама

Срна
Foto: Срна

ЈАХОРИНА - На Јахорини је јутрос почео Форум пољопривредне политике чији је циљ да олакша размјену знања, искустава и иновативних рјешења између креатора политике, истраживача, академске заједнице и других заинтересованих страна, како би се заједничким напором суочили са сложеним климатским изазовима који утичу на пољопривреду и рурални развој.

Помоћник министра за пољопривреду, исхрану, шумарство и рурални развој у Министарству спољне трговине и економских односа у Савјету министара Слободан Цвијановић рекао је да је циљ форума разматарње свих пројеката, програма и политика које се тичу руралног развоја, развоја пољопривреде и унапређења.

“Форум, који ове године носи назив Преиспитивање политике пољопривреде и руралног развоја у Југоисточној Европи и изазови који су пред нама: прехрамбени суверенитет, утицај климатских промјена, демографска обнова руралних подручја, бави се и умањењем утицаја климатских промјена, Зеленом агендом у земљама Југоисточне Европе”, рекао је Цвијановић новинарима.

Он је рекао да је ово већ 24. форум који окупља све чиниоце власти, академије и организације које се баве руралним развојем у Југоисточној Европи, те да је циљ и трасирати пут за наредне активности које су везане и за министарски састанак, који ће бити одржан у септембру у Сјеверној Македонији.

Форум организује Стална радна група за регионални рурални развој /СВГ/ у Југоисточној Европи, а генерални секретар ове групе Бобан Илић рекао је да је форум прилика да се олакша креирање политике пољопривреде и руралног развоја у овом дијелу Европе заснованој на доказима.

“Форум окупља сва министарства пољопривреде из региона, плус Молдавија. Форум ће ове године произвести документ пољопривреде политике и руралног развоја који се односи на све земље”, рекао је Илић.

Он је додао да је домаћин ове године Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Сабахудин Бајрамовић, професор на Пољопривредном факултету у Сарајеву, указао је да треба унаприједити пољопривредну политку у БиХ, те да је пољопривредна политика у Бих међу најлошијим у региону.

“Заједнички циљ је приближавање пољопривредне политике политици ЕУ, што је веома битно сада када су отворени преговори за БиХ”, рекао је Бајрамовић.

Форум је окупио 130 релевантних учесника из Југоисточне Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана