Фондација “За породицу” и Друштво психолога РС креирали платформу “Mind body”

Милош Васиљевић
Фондација “За породицу” и Друштво психолога РС креирали платформу “Mind body”

БАЊАЛУКА - Фондација “За породицу” и Друштво психолога Републике Српске креирали су бесплатну онлајн платформу “Mind body”, гдје ће психолози и терапеути савјетима помагати паровима да током борбе против неплодности побиједе негативне мисли и осјећања.

Пријаве за овај програм почеле су јуче, симболично на Свјетски дан менталног здравља, и трајаће до 23. октобра, када почиње реализација програма.

Како кажу из Фондације “За породицу”, према Свјетској здравственој организацији неплодност се дефинише као немогућност да пар оствари трудноћу након годину дана редовних и незаштићених сексуалних односа.

- Процјењује се да око 10 до 15 одсто парова широм свијета искуси неплодност у неком тренутку свог репродуктивног живота. Узрок су многи фактори, укључујући здравствене проблеме код једног или оба партнера, те године живота јер што је старији пар, то су већи изазови плодности, због начина живота, стреса и многих других околности - рекли су из Фондације.

Додају да је неплодност изазов који се може манифестовати не само као биолошки проблем, већ и као дубоко емоционално искуство које утиче на психу, међусобни однос и свакодневни квалитет живота.

- Платформа за онлајн психолошко савјетовање “PsyhoCareLive” је поводом Међународног дана менталног здравља покренула програм психолошке подршке паровима који се суочавају са неплодношћу. Програм ће се фокусирати на разумијевање неплодности из психолошке перспективе - рекли су из Фондације те додали да ће радионица бити интерактивна, подржана од стране психолога и терапеута који имају искуства у раду са паровима који се боре са неплодношћу.

Психолог Сања Лукач је нагласила за “Глас Српске” да ће сви који се пријаве добити информације како да избалансирају ум и тијело како би из осјећаја мира ушли у процес вантјелесне оплодње.

- Важна је континуирана психолошка подршка паровима, што је и став Свјетске здравствене организације и Европског удружења за вантјелесну оплодњу - рекла је Лукачева додајући да ће програм трајати четири седмице, а свим заинтересованима бесплатно ће бити доступно доста корисног садржаја.

Додала је да процеси вантјелесне оплодње могу бити дуготрајни, парови могу да имају добре налазе, али борба зна да буде изузетно неизвјесна.

- Колико год да су стабилно ушли у ту причу, некад реалност или здравствени картони не иду у добром смјеру. У том случају губи се стрпљење и упорност и зато је важна психолошка подршка да прихватимо емоције и да имамо другачији приступ. Кључно је да ускладимо тијело и мисли како бисмо били у добром балансу да те препреке превазиђемо - рекла је Лукачева.

Изазови

Из Фондације “За породицу” кажу да, осим емоционалне подршке чији је циљ емотивна стабилизација и оснаживање партнера, програм ће се бавити развојем и усмјеравањем других фактора који утичу на добробити и стање партнера као што су мисли и баланс ума и тијела.

- Радиће се на упознавању и овладавању техникама опуштања и физичке активности како би били спремни за изазове - рекли су из Фондације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана