Фонд затрпан захтјевима за енергетску обнову кућа

Данијела Бајић
Фонд затрпан захтјевима за енергетску обнову кућа

БАЊАЛУКА - Имајући у виду да мјере енергетске ефикасности смањују потрошњу енергије и до 30 одсто, становници Српске су похрлили по субвенције за замјену дотрајале столарије, изолације или система гријања, што потврђује и податак да је на конкурс за мање од 15 дана стигло више од 600 захтјева.

Ријеч је о пројекту Европске уније, који у Српској спроводи Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност, који је конкурс за додјелу бесповратних средстава за ублажавање негативних посљедица енергетске кризе и подстицања енергетске транзиције код привреде на Балкану расписао у другој половини децембра.

Директор овог фонда Срђан Тодоровић казао је за “Глас Српске” да влада изузетно интересовање становништва за бесповратним средствима, а највише захтјева до сада је пристигло за замјену столарије и изолације, док се мањи број грађана обратио и због нових котлова и соларних панела.

- Комисија за спровођење овог позива документацију прегледа како пристижу захтјеви и до сада је их одобрено више од 200. У случају да документација није потпуна, грађане позивамо телефоном и дајемо им могућност да у току дана доставе потребна документа - казао је Тодоровић и додао да дневно заприме на десетине захтјева, а до сада највише су стизали са подручја Бањалуке.

Према његовим ријечима, становници који из неког разлога буду одбијени имају нову могућност да коригују или обнове свој захтјев и доставе на адресу овог фонда. За учешће је, подсјетио је Тодоровић, потребно приложити три посљедња рачуна за електричну енергију, на којима мора постојати одређен ниво потрошње, као и предрачун радова на основу којег тражи одређен износ новца.

- Прије сваке исплате новца инжењери које је ангажовала Европска комисија обићи ће објекат и упоредити урађено са већ достављеном документацијом - рекао је Тодоровић и додао да ће власници стамбених објеката за ове намјене од фонда моћи повући до 5.000 марака, односно 50 одсто од укупних трошкова.

Конкурс се спроводи по принципу до истека средстава, без рангирања, а основни предуслов јесте то да у објекту неко живи, а то ће сви који аплицирају моћи да докажу на основу висине рачуна за електричну енергију.

Предсједник бијељинског Удружења потрошача “Звоно” Јован Василић казао је да је свака помоћ у ова тешка времена становништву добродошла.

- Помоћ за замјену столарије, фасаде или котла становницима је од велике користи, јер многи већ одавно за тим имају потребу, али немају новца. На овај начин не само да ће заштитити животну средину од штетних гасова, него ће и уштедјети на рачунима за електричну енергију која може, као и остали енергенти, у наредном периоду бити само скупља - казао је Василић.

Предузећа

На позив за субвенције за унапређење енергетске ефикасности, у смислу замјене столарије, фасаде, система гријања и уградњу соларних панела за производњу електричне енергије, до сада се пријавило и тридесетак микро, малих и средњих предузећа.

Према ријечима Срђана Тодоровића, на овај позив је стигло мање захтјева, јер је потребно више времена за прикупљање документације.

- Већина ових захтјева односи се на субвенције за производњу енергије за сопствене потребе и енергетско ефикасних система за загријавање пословних објеката - казао је Тодоровић и подсјетио да је за ову компоненту пројекта, такође, планирано више од три милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана