Фонд за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону: Потписани уговори за пројекте вриједне 150.000 марака

Милијана Латиновић
Фонд за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону: Потписани уговори за пројекте вриједне 150.000 марака

НОВИ САД - Представници удружења и организација из осам општина у Српској и ФБиХ потписали су данас у Новом Саду уговоре о финансирању пројеката укупне вриједности око 150.000 марака које је обезбиједио војвођански Фонд за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону.

Директор Фонда Душко Ћутило уговоре је, потписао у просторијама Покрајинске владе са корисницима из Гламоча, Фоче, Пелагићева, Невесиња, Требиња, Добоја, Бањалуке и Оџака, а потписивању је присуствовао и секретар за регионални развој,  међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић.

Ова средства, истичу у Фонду, представљају пријатељски, позитиван одговор на захтјеве и молбе представника институција и организација из локалних заједница али и подстицај да се побољшају услови за опстанак и останак становништва у њиховим општинама.

Ћутило је истакао да је захваљујући Покрајинској влади, која је проширивањем надлежности Фонда и издвајањем значајних средстава за рад, омогућена реализација многобројних пројекта а за те потребе од почетка године преко Фонда уплаћено је скоро 40 милиона динара.

- С обзиром на то да солидарност не познаје границе, издвојили смо 18 милиона динара за помоћ у виду грађевинског материјала породицама чији су стамбени или пратећи објекти оштећени или уништени у земљотресу који је погодио Банију и део Републике Српске. Више од 17 милиона динара издвојили смо за пројекте организација из региона, осам милиона динара за подстицање јавног информисања на српском језику у земљама региона, а пет милиона за набавку уџбеника и школских торби ученицима који похађају наставу на српском језику у Осјечко- Барањској и Вуковарској жупанији у Хрватској. Када на то све додамо и средства која ћемо уплатити преко организација са којима данас потписујемо уговоре, долазимо до износа од скоро 40 милиона динара – истакао је Ћутило.

Софић  је казао да Покрајинска влада слиједи државну политику, да српски народ као подршку има матицу републику Србију, а то је управо показано кроз програме које је Фонд успјешно реализовао у претходном периоду.

- Годишњи буџет Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, који је од свог настанка до прошле године имао на располагању до 90 милона динара, а ове године је увећан за додатних више од 70 милиона и на располагању има више од 160 милиона динара - истакао је Софић.

Подршку присутнима пружили су и генерални секретар скупштине Аутономне покрајине Војводине Никола Бањац и предсједник „Одбора за сарадњу са дијаспором и Србима у региону“  Народне скупштине Републике Србије Милимир Вујадиновић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана