Фонд трудницама рефундира 700 КМ за пренаталне тестове - да ли су у удружењима задовољни

Данијела Бајић
Фонд трудницама рефундира 700 КМ за пренаталне тестове - да ли су у удружењима задовољни

БАЊАЛУКА - Трудницама у Српској које буду радиле неинвазивне пренаталне тестове с циљем добијања информације о здрављу бебе, биће рефундирани трошкови у износу од 700 марака, што у појединим удружењима сматрају премалим износом с обзиром на то да цијена поменуте анализе достиже и до 1.600 КМ.

Предсједница зворничког удружења “Бебе 1” Николина Оро казала је за “Глас” да је разочарана чињеницом да се тако мало улаже у родитељство.

- Ово издвајање за пренаталне тестове није ништа друго него социјално давање. Пар мора да подигне кредит да уради пренатални тест и онда на име тога добије помоћ на кашчицу, а њему остаје кредит и све оне камате које сљедују - казала је Оро.

Додала је да трошкове на име пренаталних тестова Фонд рефундира новцем пореских обвезника.

- Стално се прича како се нама излази у сусрет и да имамо право на нешто бесплатно. Ништа то није бесплатно, то је све наш новац, који је издвајан од личних примања. Из тог разлога не видим зашто нам се онда не исплати цијели износ - казала је Оро.

С друге стране, предсједница требињског Удружења породица са проблемом стерилитета “Бебе” Сњежана Мисита сматра да је боље и тих 700 марака, него да парови сав трошак морају сами сносити.

- У питању је озбиљан пројекат, како за породицу, тако и за цијело друштво - рекла је Мисита.

Управни одбор Фонда здравственог осигурања РС усвојио је измјене Програма неинвазивног пренаталног тестирања из крви трудница (НИПТ) за ову годину којим се омогућава надокнада трошкова за ове анализе, уколико претходно постоји препорука гинеколога из здравствене установе која има уговор са њима. Поменутим програмом, како су истакли у Фонду, прецизиран је пакет НИПТ који ће бити рефундиран, а који обухвата одређивање ризика за поремећаје хромозома код фетуса, односно за откривање Дауновог синдрома, Патау или Едвардс синдрома.

- Према томе, осигураницима ће бити надокнађени трошкови у износу од 700 КМ који је дефинисан цјеновником Фонда - казали су у Фонду, који се на овај корак одлучио јер је од ступања на снагу новог Закона о обавезном здравственом осигурању прошло више од годину дана, а имајући у виду да Универзитетски клинички центар (УКЦ) РС још није завршио процедуру у вези са пренаталним тестовима.

Из тог разлога Фонд је, уз сагласност Управног одбора, извршио корекцију прописа како би могао да рефундира трошкове пренаталних тестова.

- Уз захтјев се, поред ове препоруке, прилаже и рачун са спецификацијом и документ о извршеном плаћању (извод из банке, уплатница) који гласи на име осигураног лица или члана породице, као и копија текућег рачуна - објаснили су у Фонду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана