Финансијска инјекција уочи жетве пшенице

Данијела Бајић
Финансијска инјекција уочи жетве пшенице

БАЊАЛУКА - На рачуне ратара у Српској прије жетве пшенице, која почиње у јулу, требало би да легне 15 милиона марака као вид подршке за скупе и тешке услове производње ове године, али и неизвјесности, јер још нема назнака колика би могла бити откупна цијена хљебног жита.

Истакнуто је то након јучерашњег састанка ресорних министара, произвођача пшенице и млинара из Српске, на којем је донесено неколико закључака са циљем да се проблеми пољопривредника лакше превазиђу.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Саво Минић рекао је да ће ресорно министарство произвођаче пшенице ове године подржати са око 15 милиона КМ, односно са дупло већим износом него лани.

- Ријеч је о 12 милиона КМ подршке за сјетву пшенице и око три милиона КМ за регресирано дизел гориво, односно 0,75 КМ по литру. У питању је финансијска инјекција за наше произвођаче пшенице, прије него што будемо знали тачну цијену пшенице и стање на тржишту - рекао је Минић.

Један од договора јесте то да се, додао је Минић, поново састану непосредно пред почетак жетве, када ће бити више информација о томе колики принос се очекује, као и да се један дио меркантилне пшенице откупи за сточну исхрану.

- Једино партнерски однос Владе, произвођача и прерађивача може омогућити да пољопривредна производња чак и у изазовним временима буде одржива - казао је Минић.

Кад је у питању откупна цијена пшенице, Минић је рекао да не могу утицати на то, јер о томе одлучују много већи произвођачи и берзе.

- Ми ћемо настојати, као што смо се договорили, да испоштујемо све закључке - истакао је Минић.

С обзиром на агроклиматске услове, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић казао је да је рано прогнозирати генералне приносе.

- Имамо регионе гдје је стање усјева веома лоше, али и гдје су усјеви у солидном стању, нарочито гдје су примијењене пуне агротехничке мјере - рекао је Маринковић.

Према његовим ријечима, ове године сјетва је била скупа, с обзиром на цијену горива и ђубрива. И то су разлози због којих је, истакао је он, цијена пшенице тренутно неизвјесна.

Да ова година није повољна за пољопривредне произвођаче потврдио је и предсједник Регионалног удружења пољопривредника села Семберије и Мајевице Саво Бакајлић, који је задовољан јер је ресорно министарство обећало подршку.

- Једина добра ствар јесте то што је министар обећао да ће нам прије жетве пшенице исплатити 500 КМ по хектару. Међутим, неопходно је да се коначно на нивоу БиХ заштити домаћа производња јер се о томе прича, али нико не предузима конкретне мјере - рекао је Бакајлић. 

Када је ријеч о цијени пшенице, он је рекао да се калкулише о износу од 3.000 КМ по хектару, али да се не може тачно одредити док комбајн не уђе у њиве и процијени колики ће бити принос.

Шулић

Састанку је присуствовао и министар трговине и туризма РС Денис Шулић, који је рекао да Влада помаже млинарима, пекарима и произвођачима пшенице у Српској, оцијенивши изјаве шефа Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини РС Вукоте Говедарице паушалним.

- То да је прошле године пшеница купљена од хрватских произвођача и фирми је нетачно. Пшеница је купљена од произвођача који су регистровани у Републици Српској, запошљавају људе у Српској и који су имали најниже понуде за откуп пшенице - рекао је Шулић и додао да се преговарачким поступком ишло у набавку пшенице, јер би сви други поступци трајали много дуже.

 +

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана