Филиповић: Производи из Српске тражени у Аустрији

СРНА
Филиповић: Производи из Српске тражени у Аустрији

БАЊАЛУКА – Шеф Представништва Републике Српске у Бечу Младен Филиповић рекао је Срни да на аустријском тржишту постоји велико интересовање за куповином органских производа из Српске, те је у току анализа услова за њихов пласман у аустријску престоницу.

Филиповић је рекао да је у плану да се у Бечу представи концепт промоције по узору на Крајишку и Херцеговачку кућу.

"На тај начин створили бисмо услове да наши мали и средњи пољопривредни произвођачи добију приступ аустријском тржишту, на којем постоји значајно интересовање за органске производе", истакао је Филиповић.

Када је ријеч о пласману прехрамбених производа из Републике Српске, Филиповић је напоменуо да су у сарадњи са аустријским групацијама "Шпар" и "Реве" неки домаћи прехрамбени производи већ пласирани у њиховим продавницама.

Он је подсјетио да је Представништво прошле године разговарало са представницима бањалучког Центра за развој пољопривреде и села о могућностима пласмана домаћих производа из Крајишке куће на аустријско тржиште кроз локалне трговачке ланце.

Филиповић је нагласио да не треба заборавити колико грађана из Републике Српске и земаља региона живи и ради у Аустрији, те да им много значи да имају приступ домаћим производима.

"Доступност наших производа доноси вишеструке бенефите како за наше грађане, тако и за аустријске трговачке ланце, тако да вјерујемо да ћемо током ове године успјешно конкретизовати овај пројекат", рекао је Филиповић.

Директор Центра за развој пољопривреде и села Бањалука Драшко Илић сматра да је настојање да се домаћи производи из Српске пласирају на инострана тржишта прилика да домаћи мали и средњи произвођачи повећају производњу, те остваре и веће приходе.

"Имали смо прилику да наше домаће производе представимо на неколико сајмова у Бечу гдје смо видјели велико интересовање купаца, како дијаспоре која тамо живи, тако и аустријских купаца, те је група наших привредника који тамо раде заинтересована да се у Бечу на пет локација отворе франшизни објекти Крајина хаус", рекао је Срни Илић.

Он је истакао да за реализацију те идеје треба много ангажмана и подршке републичких институција, те да очекује да ће завршни разговори бити одржани у марту у Бечу, када ће производи Крајишке куће бити поново представљени на Сајму туризма који се одржава у том аустријском граду.

"Са њиховим ресорним министарствима покушавамо да установимо који то производи могу изаћи на аустријско тржиште, а да је то у складу са стандардима које прописује ЕУ. Када будемо имали све информације, направићемо састанак са произвођачима из цијеле Републике Српске, те им представити прилику и начин да своје производе пласирају у Бечу", рекао је Илић.

Он је истакао да се постоји велико интересовање на аустријском тржишту за производе из Републике Српске, нарочито за аутохтоне производе који имају цертификате да су потпуно органски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана