Фестивал "Ђерам" у Српцу окупио 150 фолклораша

Срна
Фестивал "Ђерам" у Српцу окупио 150 фолклораша

СРБАЦ - Фестивал фолклора "Ђерам" у Српцу, који је одржан у порти Храма Васкрсења Господњег као дио манифестације "У сусрет србачком љету", окупио је 150 фоклораша.

Фестивал је одржан у организацији Српског културно-умјетничког друштва /СКУД/ "Бели анђео" из Српца, а поред домаћина на фестивалу су учествовали Културно-умјетничко друштво /КУД/ "Жарковац" из Жарковца, СКУД "Војвода Мандо" из Равног Поља, КУД "Крњин" из Грабовице и КУД "Славко Мандић", фолклорна секција Велико Блашко.

Предсједник СКУД "Бели анђео" Жељка Мрђа рекла је синоћ новинарима да је веома срећна и поносна, јер су угостили око 150 фолклораша.

"Надамо се сарадњи и са другим културно-умјетничким друштвима у оквиру међународног удружења `Чувари традиције - Ђерам`, чији смо чланови", истакла је Мрђа.

Она је додала да фолклораши из њиховог друштва 2. јула путују на "Ђерам" у Кузмин, 9. јула у Добој, 24. јула у Руму, а 11. јула на Међународни фестивал фолклора у Сутоморе.

Мрђа је позвала заинтересоване грађане разних старосних доби да им се придруже и постани чланови дјечијег или ветеранског састава.

Марија Крунић, предсједник КУД "Жарковац" из Жарковца код Руме и предсједник Управног одбора "Ђерам", каже да су први пут у Српцу и да су презадовољни дочеком и организацијом.

"Ђерам постоји 17 година и у почетку су то била друштва из Војводине, али се због доброг гласа манифестација проширила на српска друштва из Републике Српске, Србије и Хрватске, тако да данас бројимо око 40 друштава која активно раде и гостују по плану. Циљ је да се и мања друштва афирмишу и нађу мјесто на фестивалима", нагласила је Крунићева.

На крају фестивала захвалнице су уручене начелнику општине Србац Млађану Драгосављевићу, представницима гостујућих друштава и спонзорима који подржавају рад КУД-а "Бели анђео".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана