“Фејсбук” преузео улогу Херкула Поароа

Небојша Томашевић
“Фејсбук” преузео улогу Херкула Поароа

Када се каже приватни детектив, људи често помисле на мистериозне ликове скривене испод великог шешира који, као славни Херкул Поаро, вребају иза ћошка и прате углавном “невјерне” жене и мужеве. Они који се баве овим послом кажу да то ипак није баш тако и да су модерне технологије донијеле промјене.

- Све мање је истрага прељуба јер  људи често користе друштвене мреже и интернет за своја истраживања - казао је директор и власник детективске агенције “Дрина секјурити” Срето Аврамовић.

У посљедње вријеме, каже, детективи у БиХ углавном трагају за разним дужницима који се крију од оних који траже да им врате позајмљено, као и за несталим особама и украденим стварима.

Посао детектива је, додаје, много стреснији у филмовима, али имају и занимљивија искуства од “филмских колега”.

- Сјећам се кад је човјек дошао у канцеларију и рекао: “Побјегла ми жена, помозите. Немам ни за поруку.” Данас је таквих и сличних захтјева све мање. Не сјећам се када сам посљедњи пут истраживао прељубу - рекао је Аврамовић, уз напомену да детективи имају овлашћења да прикупљају информације од људи само на добровољној бази.

Некада је у Бањалуци постојало неколико детективских агенција, а данас их је, према подацима МУП-а Републике Српске, само три у цијелој Српској.

Директор и власник детективске агенције “Анонимус” из Београда Никола Новак каже да још имају доста клијената.

- Друштвене мреже промениле су начин рада, али нису смањиле обим посла. Помогле су људима да ураде нешто сами, али су и нама олакшале рад. Данас људи често наседају на огласе о “шпијунској опреми” и мисле да могу бити детективи. Такви буду “проваљени”, па онда траже да исправимо њихове грешке - прича Новак.

Психолог Александар Милић каже да људи све учесталије самостално истражују како би нашли доказ својих сумњи или их демантовали.

- Анализирају виртуелне контакте партнера са другима, прегледају фотографије. У оквиру брачних савјетовалишта људи причају да су на друштвеним  мрежама нашли трагове прељубе. Али често виде оно чега нема. Модерна технологија има добре стране, али је погоршала међуљудске односе, па и довела до учесталијих прељуба - прича Милић.

Детектив Новак каже да их за истрагу прељуба чешће ангажују жене.

- Најчешће се утврди да су “проблематични” мушкарци који су у такозваној “кризи средњих година”. Они чешће варају своје лепше половине - открива Новак.

Његови клијенти су углавном имућни, а међу њима има доста познатих личности.

- Траже се провјере брачних партнера, полиграфско тестирање, услуге трагања за несталим лицима, изгубљеним и украденим стварима. Све је актуелнија и мобилна форензика, повратак избрисаних података са електронских уређаја, истраживање узнемиравања и претњи. Имамо захтеве за преглед стамбених и пословних просторија и уклањање прислушних уређаја, инсталирање шпијунских софтвера у телефоне - казао је Новак.

Често се сусрећу са невјероватним захтјевима.

- Људи гледају филм о Џејмсу Бонду и онда мисле да ми можемо све то да урадимо. Шокирали смо се када нам је дошао човек за захтевом да му продамо бубрег и део јетре јер је био у дуговима - присјетио се Новак.

Истиче да је његова агенција до сада ријешила више од 3.000 случајева, а долазио је до невјероватних открића.

- Пратећи безазлену информацију открили смо страног шпијуна. Други пут смо ухватили мужа у прељуби, али са другим мушкарцем. То није било лако саопштити дами. Истрага нас је једном одвела до човека који вара жену са њеном венчаном кумом - испричао је Новак, напомињући да се детектив нагледа свега и свачега и научи доста о људима.

Закон

- Све је регулисано Законом о агенцијама за обезбјеђење лица и имовине и детективској дјелатности РС. Због законских ограничења не можемо добити одређене податке о људима које пратимо, као што су адресе - каже Свето Аврамовић.

Двоструки живот

Детективи агенције “Анонимус” из Београда у току дугогодишњег рада сусретали су се са разним бизарним ситуацијама.

- Имали смо случај мушкарца који је у два града имао двије породице и двије жене. Успијевао је да то крије годинама под маском службених путовања - испричао је Никола Новак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана