Федерална Влада: Што прије формирати комисије за процјену штете од земљотреса

СРНА
Foto: Aрхива

САРАЈЕВО - Влада Федерације БиХ препоручила је општинама и градовима, посебно на подручју Херцеговачко-неретванског кантона, да што прије формирају комисије за процјену штете причињене у земљотресима од 22. до 24. априла.

На данашњој хитној, телефонски сједници, Влада је задужила Федерални штаб цивилне заштите и Федералну управу цивилне заштите да континуирано прате и анализирају стање у вези са земљотресима широм ФБиХ, посебно на подручју Херцеговачко-неретванског кантона, да је извјештавају и по потреби ангажују специјализоване јединице цивилне заштите и службе заштите и спашавања.

Федерални завод за геологију задужен је да хитно активира своје стручне тимове са циљем процјене тренутног стања и давања приједлога мјера за ублажавање негативних посљедица изазваних природном несрећом, саопштено је из Владе ФБиХ.

У информацији Федералне управе цивилне заштите наведено је да су градске и општинске службе, те кантоналне управе цивилне заштите након 24. априла евидентирале штете које су пријавила приватна и правна лица.

У Стоцу је 235 лица пријавило материјалну штету на стамбеним објектима, а велика материјална штета је и на зградама и породичним објектима у Чапљини, гдје су до сада санирани димњаци и поправљени кровови на 16 стамбених зграда и 81 породичној кући, те два школска и једном вјерском објекту.

Према информацијама надлежних служби, на подручју града Мостара није било значајнијих пријава грађана или правних лица о насталој штети или посљедицама земљотреса, док су у Неуму пријављена три оштећења на приватним стамбеним објектима.

Снажан земљотрес погодио је подручје Херцеговине 22. априла у 23.07 часова.

Први подаци Евромедитеранског сеизмолошког центра показали су да је магнитуда била 5,7 по Рихтеру, а епицентар 19 километара од града Стоца и око 40 километара од Мостара, односно у општини Берковићи.

Подрхтавање тла се осјетило у цијелој БиХ, као и у сусједним земљама у региону. Том приликом једно лице је смртно страдало, а неколико је лакше повријеђено.

Земљотрес је проузроковао материјалну штету на старијим и рушевним објектима у Стоцу, Чапљини и Мостару, те у општинама ЛЈубиње и Берковићи у Републици Српској, а изазвани су и бројни одрони на правцима од Стоца према Мостару, Неуму, ЛЈубињу и Берковићима.

Информација Федералне управе цивилне заштите коју је федерална Влада разматрала услиједила је након састанка премијера ФБиХ Фадила Новалића са предсједавајућим и потпредсједавајућим Представничког дома Парламента ФБиХ Мирсадом Заимовићом и Младеном Бошковићем, а са циљем правовременог одговора на стање изазвано природним непогодама у Федерацији БиХ, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана