ФБиХ: За повратнике планирано више од 48,2 милиона КМ

Срна
ФБиХ: За повратнике планирано више од 48,2 милиона КМ

САРАЈЕВО - Приједлогом буџета Федерације БиХ (ФБиХ) за ову годину федерална Влада планира да издвоји више од 48,2 милиона КМ за подршку повратницима, саопштено је из Владе тог ентитета.

Текући трансфери федералног Министарства расељених лица и избјеглица ове године планирани су у износу од 40,4 милиона КМ, од којих су 25,4 милиона КМ планирана за расељена лица и повратнике, прецизирано је у саопштењу из Владе ФБиХ.

Други трансфер овог министарства подразумијева 11 милиона КМ за повратничке програме.

Знатно повећање је и у капиталним трансферима федералног Министарства расељених лица и избјеглица, који су у овогодишњем буџету планирани у износу од пет милиона КМ, од чега је један милион КМ намијењен за пројекте Меморијалног центра у Поточарима.

“Повећањем буџета, Влада је исказала вољу за значајнијом подршком и бригом према повратничкој заједници. То значи већа подршка инфраструктури, запошљавању, изградњи стамбених јединица, хуманитарним пројектима, студентским стипендијама, превозу ученика и слично”, наводи се у саопштењу.

Из Владе ФБиХ наводе да ће највећи дио средстава бити усмјерен “у развојне пројекте који ће омогућити нова и задржати тренутна радна мјеста”.

Из Влада ФБиХ подсјећају да је на тематској сједници у Мостару утврдила и у парламентарну процедуру упутила Приједлог буџета ФБиХ за ову годину у износу од 5.597.618.777 КМ, који је већи за два одсто, односно за 116,4 милиона КМ од буџета за 2021.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана