ФБиХ: Од 20. децембра ковид потврде

Срна
Foto: срна

САРАЈЕВО - У ФедерацијиБиХ (ФБиХ) би од 20. децембра требало да буде уведена нова мјера, које подразумијева правило вакцинисан-тестиран-преболио (ВТП), саопштено је након сједнице Владе овог ентитета.

Правило ВТП прво ће се примјењивати за запослене у здравственим и установама социјалне заштите, те јавним управама свих нивоа власти, а кантони могу проширити циљне групе, у складу са потребама и процјенама.

Из федералне Владе саопштено је да је Завод за јавно здравство ФБиХ задужен да у року од 15 дана изради приједлог стручних смјерница за примјену правила ВТП.е

Влада ФБиХ усвојила је данас у Сарајеву информацију о епидемиолошкој ситуацији у овом ентитету на дан 15. новембра, с приједлогом наредби и препорука Кризног штаба федералног Министарства здравства, које су донесене с роком важења од 14 дана рачунајући од данас.

У данас презентованој информацији је наведено да је у 45. седмици, у односу на претходну, забиљежен пораст укупног броја хоспитализованих, као и пацијената на респиратору, док су остали седмични индикатори у благом паду.

На болничком лијечењу тренутно је 590 обољелих од вируса корона, од којих је 54 на инвазивној механичкој вентилацији.

Од укупног броја хоспитализованих, 87,8 одсто су невакцинисани и непотпуно вакцинисани, а 12,2 одсто су потпуно вакцинисани.

Према најновијим подацима, досада је у ФБиХ дата 928.461 вакцина против вируса корона, од чега се на прву дозу односи 494.558, на другу 433.356, а на трећу 547.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана