ФБиХ добила регистар педофила за превентивну заштиту дјеце

Танјуг
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Федерација БиХ је након дуго времена добила регистар педофила односно особа правоснажно осуђених за кривична дјела против полне слободе и морала према дјеци и малолљетницима.

Закон је усвојен на јучерашњој седници Дома народа Парламента Федерације БиХ, који ће ступити на снагу осмог дана од објављивања у "Службеним новинама" Федерације БиХ.

Федерални министар правде Ведран Шкобић похвалио је подносиоце предлога и усвајање поменутог закона и истакао да не зна зашто се на то толико дуго чекало.

Министар је рекао да ће Министарство правде донијети правлник који ће утврдити начин функционисања и вођења тог регистра.

На тај начин, додао је, радиће се на заштити дјеце на подручју Федерације БиХ тако да ће све институције које раде са дјецом, школе, вртићи и друге бити у обавези да приликом запошљавања људи упуте допис надлежном министарству унутарњих послова како би провјерили да ли се тај кандидат налази у регистру.

Регистар ће, напомиње, помоћи у превентивном дјеловању и задатак федералног Министарства правде је да у склопу својих надлежности прецизније одреди начин рада органа који ће водити регистар, пренијела је Фена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана