Фатални убоди стршљена: У апотекама нема лијека који спасава живот!

Анита Јанковић Речевић
Фатални убоди стршљена: У апотекама нема лијека који спасава живот!

БАЊАЛУКА - Убод стршљена или пчеле, због којег бројни грађани у љетним мјесецима затраже здравствену помоћ, може бити опасан по живот за оне који су склони јаким алергијским реакцијама, па љекари таквим пацијентима препоручују да набаве адреналинске инјекције које могу сами себи убризгати у случају хитноће. Међутим, на тржишту БиХ тог лијека нема годинама па су приморани да га набављају у иностранству.

Негативно искуство са инсектима недавно је имао Бањалучанин Ж. З. којег је стршљен убо у сљепоочницу док је одмарао на викендици. Иако је вјеровао да није алергичан на убод овог инсекта, с обзиром на ранија слична искуства која су прошла без озбиљних реакција, доживио је искуство које ће памтити до краја живота.

- Одмах након убода почео сам се претјерано знојити. Затим је услиједило зујање у ушима и дупла слика пред очима. Након пар минута почело ме пробадати у предјелу грудног коша и на моменте сам остајао без даха. Борио сам се за сваки удах. Иако је хитна служба дошла брзо, затекли су ме у полусвјесном стању. Глава и грло су ми већ били отекли. Дали су ми на лицу мјеста неколико инфузија и инјекција адреналина, али се тога не сјећам - испричао је за “Глас” овај Бањалучанин, наводећи да га је Хитна служба транспортовала до Универзитетског клиничког центра РС гдје је након додатне медицинске интервенције задржан 24 сата на посматрању.

Прича како му је том приликом једна од докторица рекла да више никуд не иде без адреналинске оловке “ЕпиПен”, коју није успио пронаћи у апотекама у РС и ФБиХ па ће морати у сусједну Србију по овај лијек.

Поменуту адреналинску оловку која се користи у хитним случајевима, као прва помоћ код анафилаксије својим пацијентима који су склони тешким алергијским реакцијама препоручује и начелник Службе хитне медицинске помоћи Дома здравља Требиње Марко Паовица.

- Адреналинска оловка је потребна искључиво пацијентима код којих угриз инсекта изазива анафилактички шок. У Требињу имамо неколико таквих пацијената с тим да се ове године још нисмо сусрели са анафилактичким реакцијама, али смо у претходним имали тешке ситуације у којима смо се борили за животе и дјеце и одраслих. Онима код којих угриз инсекта изазива симптоме попут благог отока, појаву копривњаче и слично “ЕпиПен” не треба - појаснио је Паовица.

Сматра да би адреналинске оловке морале бити доступне на тржишту Српске.

- Усљед анафилактичког шока пацијенту пада притисак, долази до гушења и таква стања захтијевају хитно убризгавање адреналина те су те оловке, које садрже мале количине лијека у таквим моментима потреба. Убризгавају се у предњи мишић наткољенице и пацијенти то обично раде сами захваљујући претходној обуци. Веома је важно да лијек имају они који живе далеко од здравствених установа, а склони су јаким алергијским реакцијама. У Требињу имамо само једну екипу Хитне помоћи, а нека села су удаљена по 40-50 километара од града - додао је Паовица за “Глас”.

У Служби хитне медицинске помоћи у Добоју имају повећан број пацијента са угризом пчеле или стршљена.

- То је и очекивано с обзиром на ово доба године, али на срећу ово љето нисмо имали компликованих ситуација да смо морали примјењивати адреналинску терапију - рекла је љекар у добојској хитној служби Ивана Дадић наводећи да јој је познато да на нашем тржишту нема адреналинских оловака у продаји.

То су и потврдили у једној бањалучкој апотеци наводећи да их овдашњи пацијенти обично купују у Србији или негдје у иностранству.

Адреналинских оловака немају ни у сарајевској апотеци “Центар”, наводећи да имају адреналинске ампуле које се издају уз рецепт и једна кошта 1,30 КМ.

Исти лијек продају и у једној бијељинској апотеци појашњавајући да је разлика између ампуле и оловке у томе што је лијек у оловци спреман за убризгавање у сваком тренутку и може се носити са собом, док се ампуле чувају у фрижидеру и захтијевају употребу игле и шприца током припреме за убризгавање. Навели су да паковање од десет ампула кошта 16,60 КМ.

Савјет

Начелница Службе породичне медицине Дома здравља у Бањалуци Косана Станетић рекла је да се приликом убода стршљена јавља јак бол, црвенило, свраб и оток, који пролази сат времена касније, осим код алергичних особа код којих се може развити и анафилактички шок.

- Први корак након уједа стршљена је да се убодени дио тијела подигне у односу на труп, да би се на тај начин спријечило ширење отрова. Уколико је жаока остала у кожи, најбоље је одстранити равним ножем, а не пинцетом да би се избјегло истискање отрова - каже Станетићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана