Фармери траже повећање откупне цијене: Млијеко више не дају у бесцијење

Милијана Латиновић
Фармери траже повећање откупне цијене: Млијеко више не дају у бесцијење

БАЊАЛУКА - Фармери широм Републике Српске и ФБиХ обавијестили су прерађиваче да је од 1. априла минимална цијена млијека стандардног квалитета 0,95 марака те да ни кап неће дати јефтиније, иначе ће угасити производњу, док из мљекара поручују да је немогуће то извести преко ноћи.

У допису који су упутили свим прерађивачима у земљи, а који потписује седам удружења из оба ентитета, наведено је да на вријеме обавјештавају прерађиваче да би и они могли од 1. априла зарачунати нове трошкове у преради. У допису је наведено да ће, уколико дође до погоршања ситуације у вези са трошковима производње, поново благовремено обавијестити прерађиваче да ни једни ни други не би стварали губитке.

Предсједник Удружења произвођача млијека и узгајивача говеда у РС Чедомир Боројевић рекао је за “Глас Српске” да као произвођач на чијој фарми се дневно произведе и до 4.200 литара млијека сматра да би требало да цијена буде повећана.

- Литар млијека стандардног квалитета у откупу тренутно се креће од 0,50 до 0,70 КМ, у зависности од произведене количине. По основу подстицаја имамо још 0,25 КМ. Сматрам да је овај захтјев произвођача реалан и скроман. Још прије пет мјесеци сам говорио да без цијене од 0,85 КМ нема ништа од наше производње, а тада су цијене хране за стоку биле ниже него данас - рекао је Боројевић и нагласио да ће највјероватније за седам дана одржати састанак да би нашли неко заједничко рјешење.

Боројевић истиче да цијена млијека у маркетима достиже двије марке и да су у том омјеру цијена фармери одавно изгубили трку.

Да од свог захтјева неће одступити ни милиметар упозорава предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара РС Владимир Усорац, који истиче да је пољопривредницима досадило да раде за џаба.

- Угасићемо производњу не буде ли повећана цијена. Не може литар млијека коштати 0,70, а килограм кукуруза 0,80 КМ или пет литара млијека да је једнако као литар нафте па нас ту нема нигдје - истакао је Усорац.

Власник билећке мљекаре “Пађени” Ненад Вукоје потврдио је да су добили допис од произвођача и нагласио да је немогуће преко ноћи остварити то што они траже.

- Тржиште није затворено, тако да морамо формирати цијене у складу са тржишним кретањима да бисмо били конкурентни. Да бисмо подигли цијену производа морамо то најавити својим купцима 30 дана унапријед. Ако бисмо данас најавили ту нову цијену, почела би се примјењивати тек 1. маја, а сви купци имају рок за плаћање од 60 дана, односно од данас тек за 90 дана наплатили би робу. Тако да ми по тој рачуници немамо новца да одмах платимо произвођачима по тој цијени коју они хоће. Ишла је цијена и до сада сваки мјесец помало горе, али без поскупљења производа не можемо ни ми дати више - објаснио је Вукоје. Он је истакао да фармери и мљекаре зависе једни од других и да настоје бити коректни једни према другима, али да треба имати у виду да постоји и трећа страна, а то је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

- Већ је најављено да ће преко Компензационог фонда дио новца бити обезбијеђен и за произвођаче млијека. Знамо сви да стање није идеално и да сви, и произвођачи и ми, гледамо како да преживимо - поручио је Вукоје.

Допис је стигао и на адресу сарајевске мљекаре “Милкос”.

- Разматрамо ситуацију и тражимо најбоље рјешење, како за мљекару тако и за фармере од којих откупљујемо млијеко, а њих је више од 1.000 - рекли су у овој мљекари.

Храна

Чедомир Боројевић је истакао да килограм кукуруза кошта до 0,80 КМ, а да је килограм сточне хране премашио марку.

- Цијена сировог млијека би у тој рачуници морала да буде бар 1,20 КМ по литру - казао је Боројевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана