Фарме због страха и даље празне

Данијела Бајић
Фарме због страха и даље празне

БАЊАЛУКА - Од појаве првих случајева афричке куге свиња у Српској прошло је годину дана, а фармери и даље збрајају штету коју је узроковала ова инфекција, због чега се на прсте могу набројати они који се одлучују на занављање производње.

Афричка свињска куга донијела је низ проблема у сточарству и ставила узгајиваче, нарочито у Семберији, пред бројне изазове. Иако се ситуација у односу на прошло љето доста смирила, фармери кажу да их осим недостатка новца и даље мучи страх због новог ширења заразе, са којом се и много јаче земље годинама боре.

Предсједник Удружења узгајивача свиња у Српској Мишо Маљчић истакао је за "Глас" да ова грана пољопривреде никад више неће бити као што је била прије појаве афричке куге.

- Све је у знаку превентиве од нове заразе, која је и даље присутна у Семберији. Проблем је што мали узгајивачи и даље не пријављују инфекцију и сами се на свој начин рјешавају угинулих животиња, чиме угрожавају велике фармере, који се озбиљно баве овим послом - тврди Маљчић.

Додаје да су фармери у сталном контакту са ресорним министарством те подсјећа да је прије око два мјесеца истекла забрана усељавања животиња у објекте.

- Настојимо да узгајиваче који не маре за друге фармере пријавимо. Ријеч је о људима који због ситног интереса злоупотребљавају општу сигурност о питању производње хране - рекао је Маљчић.

Директор и власник предузећа "ЗП комерц" из Бијељине Љубиша Росић казао је да је прије шест седмица у фарму поново убацио 1.000 прасића.

- С обзиром на то да су анализе потврдиле да зараза није присутна, нама је дозвољено да можемо наставити са пуњењем фарме. Међутим, за сада више не планирамо ширење јер не желимо ризиковати, с обзиром да иде љето које погодује ширењу инфекције - казао је Росић на чијој фарми је раније еутаназирано 1.000 крмача.

Директор Ветеринарског института "Др Васо Бутозан" Драган Кнежевић апеловао је на власнике да пријављују угинуће животиња и да их не разносе, јер тако доприносе ширењу болести. Према његовим ријечима, важно је да се биобезбједносне мјере, које нису скупе, а подразумијевају ограђивање фарме и дезинфекционе баријере, спроводе како треба.

- Година иза нас је била једна од најтежих у области ветеринарства, не само у Српској него и шире. Афричка куга сигурно пријети и у овој години, због чега је потребно да фармери заштите своја имања и тако спријече заразу свиња - рекао је Кнежевић и додао да је епизоотиолошка ситуација у Српској прилично мирна.

Фармери су веома опрезни када је у питању занављање сточног фонда што, истакао је Кнежевић, потврђује и податак да се у протекла нешто више од два мјесеца на тај корак није одлучило ни десет одсто узгајивача, који су због ове пошасти у протеклом периоду остали без свиња. 

Цијене

Мишо Маљчић казао је да је цијена прасића у Српској пала на осам марака по килограму живе ваге, док су товне свиње између четири и пет КМ.

- Тренутна потражња за домаћом робом је мала, јер је увоз свињских полутки узео још више маха, него што је то било претходних година. Наши кланичари не размишљају о посљедицама него користе бенефите јефтиних полутки из Европе, што може довести до тога да у јесен поново експлодира цијена товљеника - казао је Маљчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана