Факултети организују и трећи уписни рок: Посљедња шанса да попуне амфитеатре

Данијела Бајић
Факултети организују и трећи уписни рок: Посљедња шанса да попуне амфитеатре

БАЊАЛУКА - Да је студената све мање, показује податак да ће готово већина факултета на јавним универзитетима у Српској расписати и трећи уписни рок с обзиром на то да су амфитеатри након двије прилике остали полупразни.

Ни нови студијски програми на оба јавна универзитета у Српској нису привукли већи број бруцоша, а разлог је, према ријечима декана, што већина свршених средњошколаца на студије одлази у Србију, а у посљедње вријеме и у Сарајево.  

Портпарол Универзитета у Бањалуци Дарио Станковић истакао је за “Глас Српске” да трећи уписни рок организују они факултети који у претходна два уписна рока нису попунили сва предвиђена мјеста за упис.

- Трећи уписни рок који факултети организују самостално мора бити завршен до почетка наставе у новој академској, 2024/2025. години, односно до 1. октобра ове године, када почиње настава за бруцоше и све остале године студија изузев студената који уписују прву годину докторских и мастер студија. За њих настава почиње 28. октобра - истакао је Станковић.

С обзиром на то да су и испитни рокови у току, факултети ће, нагласио је он, у складу са својим просторним капацитетима одредити датуме одржавања трећег уписног рока, а све информације о овом уписном року будући студенти моћи ће пронаћи на интернетским страницама и друштвеним мрежама факултета.

Мјеста на Медицинском факултету Универзитета у Бањалуци остало је за још 47 бруцоша и то на студијским програмима дентална медицина, фармација, сестринство, санитарно инжењерство и бабиштво.  

Декан овог факултета Ранко Шкрбић рекао је да је полагање пријемног испита планирано 24. септембра, док ће се кандидати моћи пријавити дан раније.

- Када је ријеч о страним студентима, за њих је мјеста остало на денталној медицини и фармацији - казао је Шкрбић.

Декан Природно-математичког факултета (ПМФ) Бањалука Радослав Декић рекао је да је највише слободних мјеста остало на студијском програму физика, затим техничко васпитање и информатика, те екологија.

- Конкурс ће бити расписан за све студијске програме према броју слободних мјеста. Заинтересовани ће документа моћи да предају идући понедјељак и уторак, док ће у сриједу бити одржан пријемни испит - рекао је Декић. 

И декан Економског факултета у Источном Сарајеву Марко Ђого потврдио је да ће за бруцоше бити расписан и трећи уписни рок. 

У претходна два рока уписана су 64 бруцоша од 114, колико је планирано. 

- Не вјерујем да ћемо у овом сад року успјети уписати већи број студената. Бруцоша код нас је лани било нешто више у односу на годину раније, међутим, ова година је дискутабилна - казао је Ђого. 

Додао је да је на пад интересовања за студије на домаћим факултетима утицало више фактора, а један од њих је то што је Србија посљедњих година подигла своју понуду и више није пуно јефтиније школовати се у Палама него у Београду или Новом Саду. 

- У посљедње вријеме све више студената из Српске одлази у Сарајево, углавном јер ми не нудимо одређене студијске програме које тамо имају - истакао је Ђого.

Мјеста за бруцоше има и на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву гдје је, према ријечима декана Божидара Поповића, до сада уписано 76 бруцоша.

- Остало је мјеста за још двадесетак бруцоша - казао је Поповић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана