Европа се суочава са новим топлотним таласом

ГС
Европа се суочава са новим топлотним таласом

Јужну и источну Европу погађа нови топлотни талас за који се очекује да се прошири на западну Европу. Како се наводи, топлотни талас ће бити кратак али интензиван.

Температуре у посљедњим данима јула ће бити значајно изнад просјека широм Европе, нарочито западног дијела.

Шпанија и Португал су средином седмице достигли врхунац са температурама изнад 45 степени. Алжир и Мароко су такође забиљежили неколико дневних рекорда када је ријеч о температурама.

Рекордно висока температура забиљежена је у Порталегреу у Португалу гдје ноћне температуре нису биле ниже од 28,6 степени.

Након сриједе, најтоплија ваздушна маса ће се постепено смањивати јер ће се у западној Европи вјероватно поново развити динамичнији временски образац.

Када је ријеч о Балкану, како наводи Severe Weather, очекује се да ће се топлотни талас преко Медитерана и Балканског полуострва наставити до краја јула и продужити почетком августа.

Према најавама, предвиђене температуре од недјеље до петка наредне седмице сугеришу да ће дијелови Италије, јужног централног Балкана и Панонске равнице имати температуре од 30 до 40 степени.

Не предвиђају се значајне температурне промјене у јужном дијелу Европе у августу, те због тога се топлотни талас може продуžити до средине августа, преносе агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана