Ево зашто је 260.000 грађана остало данас без струје

А.Ј.Р
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА – До данашњег прекида у испоруци електричне енергије дошло је након низа непредвиђених догађаја због којих је распад система био неминован, наводи се у Закључку „Електропреноса" БиХ.

У "Електропреносу"  за "Глас Српске" појашњавају да је након искључења трансформатора 400/110 kV у ТС Бањалука 6, мрежа дијелом ослабљена.

- На мрежи у ХЕ Бочац је само један генератор са 55 МW. Долази до квара на далеководу 110 kV ХE Бочац - ХЕ Јајце 1 и доласка потеза ХЕ Бочац - Мркоњић Град - Бјелајце - ЈЕ Јајце 1 у зону великог оптерећења. Након тога, оптерећење у мрежи, а нарочито на овом потезу, се додатно повећава након изласка генератора са мреже у ХЕ Бочац по возном реду. Даље долази до испада у ТС Бјелајце јако оптерећеног вода 110 кВ ХЕ Јајце 1 –  нагласили су у овом предузећу.

У оваквим условима, додају, долази до пропадања напона у мрежи до вриједности око 100 kV.

-Тада долази до новог квара, на ДВ 110 kV Приједор 2 - Сански Мост. У условима ослабљене мреже, и лоших напонских прилика, дистантна заштита не успијева елиминисати квар из правца ТС Приједор 2. Тако овим повећањем струје у једној фази долази до стварања услова за прораду прекострујне заштите на већ оптерећеним трасформаторима 220/110 kV у ТС Приједор 2. Далеководне везе према ОП Тузла тада су такође преоптерећене, и испадају из погона – појаснили су.

Након тога,  кажу у "Електропреносу", распад је био неминован.

-Електричну енергију није имало више од 260.000 корисника, то јест комплетно подручје Крајине - рекао је портпарол "Електрокрајине" Предраг Клинцов.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана