Ево шта значе грмљавина и олуја на Огњену Марију

ГС
Ево шта значе грмљавина и олуја на Огњену Марију

Српска православна црква и њени вјерници данас славе Огњену Марију, празник према којем се гаји посебно страхопоштовање.

"Ако се на Огњену Марију нешто деси - не можеш се избавити, ако ватра плане, не можеш је угасити. Ако се баш тога дана наоблачи, сијевне муња, упали жито - изгорјеће до посљедње сламке" - У ово се чврсто вјерује у Србији још од давнина.

Због тога и крилатица која се преноси с кољена на кољено:

"Огњем пржи Огњена Марија, Громом бије Громовник Илија, Миром мири Мирносна Марија…"

Света великомученица Марина, познатија у народу као Огњена Марија, у црквеном календару је обиљежена црним словом, али се у народу строго поштује. Од давнина постоји предање које каже да света мученица Марина пали и кажњава огњем, зато је у народу позната као Огњена Марија.

"Добро зна ко је грешан"

Ако на дан Огњене Марије, сијевају муње и чује се грмљавина, то се сматра лошим знаком, и великом казном. Вјерује се да је грмљавина на овај дан веома лош знак и да предсказује глад и велике несреће. Уколико пак прође без олујног времена, вјерује су у напредак и благостање.

Сматра се да ова светитељка добро зна ко је грешан, па тај дан сви добијају по заслузи.

Жене посебно празнују дан Огњене Марије, те су тог дана кућни послови сведени на минимум.

У својој књизи Огњена Марија Ливањска, чији је садржај настао на основу докумената, а превасходно свједочења преживјелог српског становништва ливањског подручија стравично пострадалог у масовном злочину 29. и 30. јула 1941. године, подгорички новинар и публициста, Будо Симоновић, о овом празнику забиљежено је и ово:

"Међу вјерницима - православцима, Огњена Марија (која, иначе, у народној традицији слови као сестра Громовника Илије и Светог Пантелије) изазива посебно страхопоштовање.

Тога дана (30. јула по новом, односно 17. по старом календару) нико не ради јер се сматра да је тога дана сваки посао неталичан и грешан, да свако ко тога дана прекрши вољу божју, не може очекивати милост његову.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана