Ево колико је прихода наплатила Пореска управа Српске

СРНА
Ево колико је прихода наплатила Пореска управа Српске

БАЊАЛУКА - Пореска управа Републике Српске прикупила је за два мјесеца ове године на рачун јавних прихода Српске 590 милиона КМ, или за 77,4 милиона КМ, односно 15 одсто више него у истом периоду прошле године, изјавио је директор Пореске управе Српске Горан Маричић.

Маричић је нагласио да је настављен знатан раст прихода у апсолутно свим сегментима.

Он је навео да је наплата директних пореза у периоду јануар-фебруар већа за 22 одсто, док је наплата осталих јавних прихода и доприноса већа за по 14 одсто, саопштено је из Пореске управе.

Доприноси су у прва два мјесеца ове године наплаћени у износу од 389,1 милион КМ, што је за 46,6 милиона КМ више него у истом периоду претходне године, при чему је наплата доприноса за Фонд ПИО већа за 12 одсто, за Завод за запошљавање и за Фонд дјечје заштите већа је за 14 одсто, док је наплата доприноса за Фонд здравственог осигурања већа за 16 процената.

Директни порези су у овом периоду наплаћени у износу од око 112,5 милиона КМ, што је за око 20 милиона КМ више него у прва два мјесеца претходне године.

Највећи раст у прва два мјесеца ове године остварен је код пореза на доходак који је наплаћен у износу од 58,9 милиона КМ, или више за 10,5 милиона КМ, односно 22 одсто, него у периоду јануар-фебруар прошле године.

Раст наплате код директних пореза биљежи и порез на добит, који је наплаћен у износу од око 49 милиона КМ, што је за 23 одсто више него у упоредном периоду.

Код осталих јавних прихода, у прва два мјесеца наплаћено је 88,3 милиона КМ, што је за 10,7 милиона КМ или 14 одсто више него у истом периоду прошле године.

У фебруару је Пореска управа наплатила 321,8 милиона КМ јавних прохода, што је за 49 милиона КМ више него у фебруару прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана