Ево колико износи просјечна јануарска пензија, а колико за оне са 40 година стажа

Srna
Foto: Архива

ТЕСЛИЋ - Предсједник Фонда за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске Младен Милић изјавио је да је Министарство финансија јутрос дозначило 146,5 милиона КМ за јануарску пензију и да ће око 283.000 пензионера у Српској и ван ње добити пензије на своје рачуне, истичући да је просјечна јануарска пензија 591 КМ или 45,38 одсто просјечне плате у Српској.

"Када говоримо о корисницима права који имају 40 и више година стажа осигурања, њихова просјечна пензија за јануар је 882 КМ, односно око 68 одсто просјечне плате у Републици Српској", рекао је новинарима Милић, који у Теслићу прусуствује сједници Управног одбора Удружења пензионера Републике Српске.

Он је навео да ће "Поште Српске" данас или у наредна два дана завршити исплату пензија лицима која ово право остварују преко њих.

"Фонд за пензијско осигурање, као сервис једног од највећих конзумената када је ријеч о грађанима Републике Српске, правовремено је извршио обрачун увећаних пензија за 9,2 одсто у складу са законом на основу редовног годишњег усклађивања, правовремено доставио све чекове Поштама Српске који исплаћују за неколико десетина хиљада корисника права у Републици Српској и свим пословним банкама фајлове", рекао је Милић.

Он је нагласио да је, у односу на децембарску пензију, потребно за 12,5 милиона КМ више средстава на мјесечном нивоу, те ће на годишњем нивоу, како је предвиђено планом, бити потребно око 150 милиона КМ више у односу на 2023. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана