Ево које мјесто је понијело титулу најскупљег града у БиХ

ГС
Ево које мјесто је понијело титулу најскупљег града у БиХ

Потрошачка корпа за јануар прошле године износила је скоро 3.000 КМ. Невјероватно, сходно стандарду живота, кажу из Савеза самосталних синдиката БиХ.

Занимљиво, према рачуницама струке, Мостар је најскупљи град у БиХ.

Када је овај град у питању, неки су производи у односу на Сарајево, Зеницу или Бањалуку скупљи и за марку.

Мјесечна карта за градски превоз у Сарајеву је 53 марке, Мостару 50.50 КМ, Зеници 45, Тузли 52. У Мостару је и такси-старт најскупљи.

“Прексиноћ сам се вратила из Минхена и рекла бих да су цијене ниже у Минхену него у Мостару”, “Ђеца ми мало помажу и ја имам своје пензије и може се некако”, “Плате никад мање, а цијене највише. Интересантно је поврће и све, одем и до Сарајева, тамо је јефтиније него овде”, “Није лако овим пензионерима, ми млађи некако можемо, али ови старији који живе од пензија, није лако богами”, само су неки од коментара пензионера.

Економски стручњаци појашњавају да свака локална средина има одређене тржишне односе, а то подразумијева и цијене, а Мостар је, кажу, туристичка дестинација.

– Углавном гдје имате доста туриста, развијен туризам и гдје се град примарно ослања на туризам то се обично веже за високе цијене. То је случај било гђе друго у свијету. Друга битна ствар је да када посматрамо индустрије, поготово прерађивачке, углавном су лоциране сјеверније – наводи економски стручњак Адмир Чавалић.

Грађани поручују како туризам не треба бити оправдање да цијене намирница у овом дијелу БиХ буду најскупље.
– Ако ће се позивати на тај туристички дио онда нека ставе засебне цијене за грађане, а засебне за странце као што то Дубровник ради, рецимо – коментар је грађана.

Из Удружења за унапређење квалитета живота “Футура” појашњавају да се посљедњих 10 година пласира информација како су Мостар и Широки Бријег најскупљи за живот у Босни и Херцеговини, што је истичу дијелом оправдано, али и није

.– Да би се добила цијена неког производа узима се статистичка средина свих истих тих производа различитог бренда на полицама. У Мостару, Широком Бријегу и још многима градовима у Херцеговини имамо на понуди више производа тог бренда па чак и оних мало скупљих које не можемо наћи у остатку БиХ – појашњава Марин Баго, предсједник овог удружења.

Тако, на примјер, рижу одређеног страног произвођача људи неће наћи на полицама у Зеници, због чега се, према статистици, добије да је рижа у Мостару скупља, што није тачно, поручио је Баго.

Додаје како Мостар на понуди има више производа и када се рачуна средња вриједност испада да је град скупљи, пише портал Уна ТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана