Ево ко је идејни творац Ћириличног парка који ускоро ниче у Бањалуци

Глас Српске
Ево ко је идејни творац Ћириличног парка који ускоро ниче у Бањалуци

Ускоро ће бањалучки парк, познат под називом „Купусиште“ бити преуређен у „Ћирилични парк“, а бањалучки историчар Зоран Пејашиновић отклонио је дилеме о томе ко је идејни творац поменутог подухвата.

Он је подсјетио како се ова идеја најчешће везује за име покојног професора Тихомира Левајца, а понекад и за њега самог, што га је, какао је написао на Фејсбуку, понукало да реагујем „отвореним писмом”.

- Наиме, као неко ко је својеврсни кривац за ту забуну, имам моралну, па и правну обавезу да још једном изнесем истину у вези са ауторством те оригиналне идеје. Наиме, аутор идеје о изградњи Парка ћирилице у Бањалуци је наш суграђанин, индустријски дизајнер Душан Раковић, који већ годинама живи и ради у Kини. Да ли му је неко асистирао у свему томе остављам њему да прецизира. Овај даровити дизајнер ту идеју је презентовао у бањалучкој Гимназији, у канцеларији директора (функције коју је Пејашиновић тада обављао, оп.аут.), давне 2012. године, дакле прије 12 година. Осим усменог излагања, од младог господина Раковића добио сам и писану форму овог пројекта, који предвиђа да се парк гради управо на „Kупусишту”, а са готово идентичном разрадом и садржајима које видимо у актуелним медијским објавама - пише Пејашиновић.

Бањалучки историчар потом наглашава како је тада био одушевљен идејом, а ништа се није промијенило ни у међувремену.

- Пренио сам идеју многим пријатељима, колегама, па и професору Левајцу, са којим сам имао одличну сарадњу и послије његовог пензионисања. Одлично се сјећам како је уважени и драги колега Левајац и сам био фасциниран цјелокупном идејом, те се – онакав предузимљив какав је био – убрзо дао на њену даљу промоцију. Управо он је иницирао и округли сто о тој иницијативи у Вијећници Банског двора маја 2015. године, коме сам присуствовао и још тада код новинара инсистирао на јасној ауторизацији идеје. С обзиром да је Левајац био професор српског језика и књижевности, те угледан писац и веома активан у јавном животу нашег града, не чуди то је идеја о "Парку ћирилице" у медијима и укупној јавности често поистовјећивана са његовим именом. Ипак, поштујући етику, право и сваку својину, па и интелектуалну, а – како рекох – „саучесник” овог замешатељства, у обавези сам да овако реагујем. Дакле, идејни творац бањалучког Парка ћирилице је индустријски дизајнер Душан Раковић - написао је Пејашиновић.

Подсјећамо, поменути парк биће украшен са 30 креативно осмишљених азбучних слова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана