ЕУ одгодила увођење ЕТИАС система за путнике

ГС
ЕУ одгодила увођење ЕТИАС система за путнике

Европска унија је, према најновијој информацији, одгодила покретање Европског система путних информација и ауторизације (ЕТИАС) за још шест мјесеци, и ступиће на снагу у новембру 2023. године. ЕТИАС за путовања у Шенген зону уводи се за путнике којима није потребна виза за улазак у ЕУ, укључујући и путнике из БиХ.

"Очекује се да ће ЕТИАС бити оперативан у новембру 2023. године - саопштила је Комисија на информативној страници у вези са ЕТИАС-ом у оквиру Миграције и унутрашњих послова".

"ЕТИАС не уводи обавезе посједовања визе путницима из земаља за које је омогућен безвизни режим путовања у ЕУ, укључујући и из Босне и Херцеговине. Држављани трећих земаља којима није непохдна виза за путовање у Шенген зону требаће прије пута поднијети захтјев за одобрење путовања једноставном процедуром кориштења wеб странице или мобилне апликације ЕТИАС-а и за то ће морати платити накнаду у износу од седам еура, а добијено одобрење ЕТИАС-а важит ће три године", речено је прошле седмице из Делегације ЕУ-а у Сарајеву.

Брже процедуре контроле на границама

Европска комисија наводи да су неке од погодности ЕТИАС-а ефикасније и брже процедуре контроле на границама, мање бирократије, мање кашњења и одгађања за путнике, бољу сигурност, побољшану превенцију илегалних миграција као и ефикасније процедуре управљања границама.

Пријава на апликацију не би требало да траје дуже од 10 минута и не би требало да захтијева никакву документацију осим путне исправе (пасош или други еквивалентан документ). У случају немогућности пријаве због година, нивоа писмености, приступа и компетенције информационих технологија и слично, пријаву може поднијети трећа особа.

Аутоматски процес процјене ће започети након што се потврди наплата накнаде.

Из Европске комисије наводе да ће број аутоматски одобрених подносиоца бити изнад 95 посто, а одобрење ће добити у року од неколико минута након уплате.

"Ако дође до неодобрења у било којој од претраживаних база података или неодлучног исхода аутоматизираног процеса, јединица у Агенцији европске граничне и обалске страже или релевантна институција ће обавити ручни преглед захтјева за улазак", рекли су из Европске комисије.

По доласку на гранични прелаз у Шенген зону, граничар ће електронским путем учитати податке о путним документима. Ако не постоји важећа путна дозвола ЕТИАС, граничари ће одбити улазак и евидентирати путника и одбијање уласка у Еntry Exit System.

Одобрење за путовање ће се одбити ако подносилац захтјева представља сигурносни ризик, ризик од илегалне имиграције или представља висок ризик по епидемиолошку ситуацију, појаснили су у прошлоседмичној изјави за Фену из Европске комисије, преноси Уна.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана