"Ерским колом" у Ужицу званично затворен фестивал "Лицидерско срце"

Срна
"Ерским колом" у Ужицу званично затворен фестивал "Лицидерско срце"

БЕОГРАД - Извођењем чувеног "Ерског кола" у којем су на главном тргу у Ужицу заједно заиграли млади фолклораши из 15 земаља свијета, званично је затворен Међународни дјечији фестивал фолклора "Лицидерско срце".

Затварању фестивала претходило је дружење у оквиру фолклорне радионице, гдје су учесници показали дјелић своје традиције, а са друге стране сви су пригрлили и научили нешто о традицији Србије и Републике Српске гдје је фестивалска поворка наступила.

"У жЕрском колуж су заједно заиграла деца из Кине, Монголије, Грузије, Турске, Хрватске, Пољске, Словачке.. То је леп показатељ да фолклор не познаје границе и пример како се негује и чува своје, а поштује туђе", рекла је Срни потпредсједник организационог Одбора дјечијег фестивала фолклора "Лицидерско срце" Ивана Цветковић.

Она је истакла да су утисци свих учесника сјајни и да су сви стереотипи који су они имали у вези српског народа порушени.

"Све је било у духу пријатељства и љубави, а интеракција између учесника и публике је била интензивна и јака. Дочекали смо их осмехом и пуно љубави како у Србији, тако и у Републици Српској", рекла је Цветковићева.

Она је навела да учесници фестивала из Србије одлазе сутра, а да ће се дио анасамбала кућама вратити прекосутра.

Фестивал "Лицидерско срце", који је почео у уторак, 15. августа, окупио је 1.200 дјеце из 15 земаља.

Учесници су своје умијеће и традицију земаља из којих долазе приказали пред публиком у Ужицу, на Златибору и у Вишеграду.

Манифестацију је организовало Удружење "Ера" у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији, градовима Ужицем и Вишеградом, те Туристичком организацијом Златибора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана