ЕРС: За рационалне потрошаче најјефтинија струја на Балкану

Срна
Foto: ЕРС

Директор "Електропривреде Републике Српске" (ЕРС) Лука Петровић изјавио је Срни да је интенција овог предузећа да и даље остану најповољнији понуђач електричне енергије у Европи, како за грађане, тако и за привреду.

"Али, то не значи да ми морамо бити јефтинији 50 или више одсто од свих сусједних електропривреда и снабдјевача у окружењу, стално ћемо пратити и уводити новине и у снабдијевању привредних друштава и грађана, како би грађанима била доступна јефтина енергија ако се рационално троши", рекао је Петровић.

Петровић је рекао да, ако се струја нерационално троши, она свакако мора да буде скупља.

"То је већ показано новим тарифним системом гдје се види да код 93 одсто грађана није дошло до повећања фактура за електричну енергију и да су посебно заштићене категорије које троше до 500 киловат-часова електричне енергије мјесечно", истакао је директор ЕРС-а.

Петровић је рекао да грађани у Републици Српској који троше до 500 киловат-часова имају убједљиво најјефтинију електричну енергију на Балкану и то су рачуни од 40 до 45 КМ мјесечно.

"То ће и даље бити интенција `Електропривреде`, али и Владе Републике Српске, да задржимо стабилност, очувамо производне погоне, заштитимо грађане и привреду. Да будемо привлачни за нове привреднике који ће отварати нова радна мјеста и да овај систем оставимо будућим генерацијама и будућим озбиљним кадровима да могу да га развијају на начин како је предвиђено плановима које смо направили унутар ЕРС-а", навео је Петровић.

Он је рекао да су припремили иницијативе за измјене одређених закона које ће олакшати пословање производних предузећа, као и иницијативе за радне групе заједно са синдикатом које морају да расправе оправданост многих трошкова у својим системима и да се сваки радник упозна о плановима инвестиција и трошкова.

"Апсолутно ћемо заоштрити политику пријема радника без стручних испита, без оцјене непосредних руководилаца, не само управа предузећа, него и без става синдиката о појединим радницима који се запошљавају. Сматрамо да није овдје у питању пријем пет или 50 људи, већ је у питању 8.700 запослених, функционалност ЕРС-а али и Владе Републике Српске, ако бисмо овај систем угрозили неквалификованим радним особљем на појединим позицијама", најавио је директор "Електропривреде".

Петровић је рекао да је у наредне три године неопходно додатно помоћи два рудника - модернизацијом механизације, те навео да постоји иницијатива да се што хитније ураде идејна рјешења са студијама економске оправданости гасних постројења, која би замијенила употребу мазута на двије термоелектране, као и сагледавање могућности инсталација гасних мотора и набавке будуће рударске механизације са гасним моторима како би се смањили трошкови за дизел гориво.

"Расход на дизел гориво за потребе рудника је годишње око 50 милиона КМ, а трошкови расхода на мазут, који ћемо замијенити гасом, су око 20 милиона КМ, што је значајан трошак и повећава цијену произведеног киловат-часа у термоелектранама", навео је Петровић.

Он је указао да, уважавајући ситуацију да Европа све више притиска око плаћања накнаде за емисију угљен-диоксида, мораће бити извршена рационализација свих трошкова најкасније до 1. јануара 2026. године како се увођењем накнаде за емисију угљен-диоксида из двије термоелектране трошак не би пренио на грађане и на привреду Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана