Ергела “Вучијак” продаје шест липицанера и једног радног коња

Срна
Foto: Срна

ПРЊАВОР - Ергела “Вучијак” у Прњавору објавила је продају шест липицанера и једног радног коња чија се почетна цијена креће од 1.200 до 3.900 КМ.

Вршилац дужности директора Ергле Ранко Грубешић рекао је да је прва овогодишња лицитација заказана за 22. јул у 10.00 часова и да очекује успјешну продају јер су заинтересовани купци одмах почели да се јављају.

Он је појаснио да се, када је ријеч о липицанерима, продају три ждријебета од око седам мјесеци и одрасли коњи од 2017 -ом по грлу, док је за одрасла грла од 3.000 до 3.900 КМ.

Он је истакао да би ергела за своја грла, да је омогућен извоз, садашњу вриједност изражену у КМ могла добити у еврима што би био значајан допринос финансијској стабилности Ергеле.

Грубешић је појаснио да ће добијена средства са лицитације бити намјенски утрошена у додатно оспособљавање објеката у којима су коњи, уређивање пашњака и друге текуће послове на ергели.

За грла која се не продају на првој лицитацији наредна ће бити организована 12. августа. Најављено је да ће у складу са потребама бити заказан и трећи термин за продају, 9. септембра.

Ергела “Вучијак” у Прњавору која је основана 1946. године тренутно има 103 грла. Према задњем попису Свјетске асоцијације узгајивача липицанера, у свијету има само 13.350 грла ове расе коња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана