Епископ Фотије: Православље није вјера са бијелом заставом

Срна
Епископ Фотије: Православље није вјера са бијелом заставом

ПЕТРОВО - Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије изјавио је данас у манастиру Светог Николе на Озрену гдје се обиљежава Видовдан - крсна слава Војске Републике Српске (ВРС) и Трећег пјешадијског Република Српска пука да су српски војници увијек чували и штити обесправљене, те истакао да православље није вјера са бијелом заставом, већ заставом Крста и Васкрсења.

-У Манастиру на Озрену нас данас благодат сабра да прославимо име Божије и славу ВРС и Трећег пјешадијског Република Српска пука, која баштини свијетлу традицију чојства и јунаштва наше српске војске и народа у његовој распетој, али славној и победоносној историји - рекао је владика Фотије.

Епископ Фотије је истакао да су Срби данас сабрани како би прославили Видовдан значајан датум у манастиру Озрен, задужбини Немањића из 14. вијека која је живјела животом православних Срба овога краја, свједочећи им Јеванђеље Христово и Крст са њима носећи.

-И ево, даде Бог и Свети Никола, одржа се ова светиња кроз вијекове и очува нас и нашу православну вјеру до дана данашњег.

Зато, желим данас посебно да честитам Видовдан – славу свим старјешинама и војницима Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског пука. Нека сте Богом благословени, нека вас ова озренска светиња штити и чува у високим идеалима војничког служења, а војници су увијек ту да бране нејач и сиротињу - нагласио је владика Фотије.

Епископ зворничко-тузлански напоменуо је да нема веће љубави од оне ако неко положи живот за ближње, те нагласио да православље није вјера са бијелом заставом, већ заставом Крста и Васкрсења.

-Православље се увијек и у борби руководи ријечима које је чуо цар Константин: „Овим побеђуј!“  - то јест Часним крстом и жртвом христоносном - нагласио је епископ Фотије.

Владика Фотије данас је у манастиру Озрен, у присуству највиших званичника Републике Српске, служио парастос српским борцима од Косовског боја до данас.

Централна манифестација поводом Видовдана почела је Светом архијерејском литургијом, а обављено је и ломљење славског колача.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске прошло је 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана