Епископ Фотије: Патријарх 21. септембра у Зворнику

Срна
Епископ Фотије: Патријарх 21. септембра у Зворнику

УГЉЕВИК - Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије најавио је за 21. септембар посјету Његове светости патријарха српског Порфирија Зворнику гдје ће освештати Саборни храм.

Владика Фотије рекао је да ће ова посјета патријарха српског Порфирија Републици Српској и граду Зворнику бити централни црквени догађај ове године у Епархији зворничко-тузланској.

"Радујемо се доласку нашег патријарха на дан празновања Рођења Пресвете Богородице - Мале Госпојине, када ће Његова светост освештати Саборни храм у Зворнику", истакао је владика Фотије, који је данас служио Свету архијерејску литургију на прослави крсне славе Пренос моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана у истоименом храну у селу Мезграја код Угљевика.

Епископ зворничко-тузлански је рекао да је овог љета било доста освештања православних храмова.

"Зато се радујемо духовној обнови. Људи долазе у цркве, причешћују се, исповиједају и показују да живе хришћанским животом", нагласио је епископ Фотије, који је за доброчинство, ревност и љубав према Српској православној цркви уручио архијерејске похвалнице начелнику Угљевика Василију Перићу, те мјештанима Мезграје Митру Нешковићу, Жељку Гајићу, Сретену Стевановићу и Стеви Гајићу.

Предсједник Црквене општине Угљевик Горан Јовичић, који је био кум данашње славе, рекао је да кумовање при храмовним славама за њега и његову породицу представља духовну радост.

У току опхода око храма служен је помен седморици погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата и за четири цивилне жртве чија су имена уклесана на спомен-обиљежју у Мезграји.

Начелник Угљевика Василије Перић честитао је крсну славу свештенству и вјерном народу Мезграје, рекавши да су мјештани овог подмајевичког села дали немјерљив допринос одбрани Срба и њихових огњишта у протеклом рату.

Перић је захвалио епископу Фотију за архијерејски благослов на све мјештане Мезграје и оне који прослављају данашњу крсну славу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана