Епископ Фотије: Молимо се Богу за добро Српске

Срна
Епископ Фотије: Молимо се Богу за добро Српске

ЗВОРНИК - Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије позвао је данас у Зворнику вјернике да се моле Богу за добро Републике Српске, њеног народа и за људе на власти - да воде државу путем светосавља и Косовског завјета.

Епископ Фотије је, након литургије коју је служио у Храму Рођења Светог Јована Крститеља поводом славе цркве Ивањдана и 200 година од првог освештања овог храма, рекао да је важно да народ остане са својом црквом, у вјери, да спроводи своје обичаје, слави крсну славу и да се не дијели него буде јединствен, јер је настало тешко вријеме.

Истичући да су се све досадашње несреће Срба заснивале на подјели и сукобима између самих себе и да су тако Срби постајали лаке мете и жртве, владика Фотије је рекао да Црква позива увијек на јединство, љубав, заједништво и братску слогу.

Осврћући се на нападе на Српску православну цркву, епископ Фотије је рекао да је гнусна лаж британског посланика и предсједника Одбора за спољну политику британског парламента Алише Кернс да свештеници Српске правослвне цркве на Косову и Метохији кријумчаре оружје колима хитне помићи или возилима црвеног крста и складиште га по црквама, манастирима и Бог зна гдје све.

"Има таквих људи који су, нажалост, спремни да гнусно лажу", рекао је епископ Фотије.

Према његовим ријечима, и из Брисела је речено да је Српска православна црква фактор нестабилности на Балкану, у неком смислу непријатељска, док је НАТО оцијенио да је њима главни противник на Балкану православље.

"Православље да буде противник НАТО пакту? Ми смо људи који имамо само крст и мантију, немамо оружје, имамо проповијед и Јеванђеље, а они нас прозивају да смо им непријатељи", рекао је епископ Фотије.

Након литургије епископ Фотије је освештао нови фрескопис. У оквиру ове свечаности, епископ Фотије уручио је архијерејске похвалнице вјерницима за исказану помоћ приликом обнове овог светог храма.

Прву свету литургију у овом храму служио је 7. јула 1823. године митрополит Гаврило, док је Храм Рођења Светог Јована Крститеља саграђен на темељима старог храма 1817. године.

Према подацима црквених књига, Зворник је био сједиште зворничке Митрополије од 1236. до 1852, а овај храм је био катедрала зворничких митрополита од 1823. до 1852. године.

Краљ Александар први Карађорђевић поклонио је црквена звона овом храму 1927. године која и сада позивају вјерни народ на молитву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана